Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 6.12.18 in Featured, Galerije, Univerze, Video

Slavnostna seja Senata Univerze v Ljubljani

Slavnostna seja Senata Univerze v Ljubljani

Ob Tednu Univerze v Ljubljani je bil osrednji dogodek Slavnostna seja Senata, kjer so podelili najvišja priznanja Univerze v Ljubljani. Naziv častni doktor so prejeli prof. dr. Duncan M. Haldane, prof. dr. Aharon Oren in dr. Lluis M. Mir

Naziv častni senator sta prejela prof. Marko Letonja in prof. dr. Jan Svejnar.

Rektor , prof. dr. Igor Papič je podelil še zlate plakete ter svečane listine mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem.

Letošnje slovesnosti v Tednu Univerze že potekajo z mislijo na stoletnico, ki jo bodo obeležili prihodnje leto, je povedal rektor prof. dr. Igor Papič in poudaril, da Univerza v Ljubljani še naprej ostaja med najboljšimi univerzami na svetu, kar izkazujejo priznane mednarodne lestvice. » Lahko se pohvalimo z izjemno uspešnim pridobivanjem projektov Evropskega raziskovalnega sveta, kjer, glede na velikost države, beležimo izjemne dosežke. Smo edina slovenska univerza s pridobljenimi ERC projekti. Že peti projekt smo pridobili letos poleti. Prav tako smo v okviru razpisa Evropskega raziskovalnega prostora ERA Chair pridobili projekt COMPETE za ustanovitev Centra za mikroprocesno inženirstvo in tehnologijo. Pridobljeni projekt je prvi in edini tovrstni slovenski projekt v sklopu programa Obzorje 2020.« Izpostavil je tudi pomembne korake na področju internacionalizacije: »V letošnjem letu smo se vključil v mednarodni konzorcij univerz, ki bo sodeloval pri prvem pilotnem razpisu European Universities. Univerza v Ljubljani je novembra letos postala tudi polnopravna članica svetovne zveze univerze Venice International University.«

 

Prof. dr. Duncan M. Haldane je postal častni doktor Univerze v Ljubljani zaradi izjemnega doprinosa k razvoju znanosti v svetu na področju kvantnih Hallovih tekočin in magnetnih verig ter za pomembno znanstveno in pedagoško sodelovanje z Univerzo. Nobelovec in britanski znanstvenik z Univerze Princeton je bil tudi slavnostni govornik: »Po materi sem Slovenec in vedno sem se identificiral kot pol Slovenec pol Škot. Zato sem počaščen, da mi je največja Univerza v Sloveniji podelila ta naziv.« Dotaknil se jetudi odhajanja mladih izobraženih ljudi v tujino: »Za tako majhno državo je povsem normalno, da si mladi in nadarjeni znanstveniki želijo pridobiti izkušnje v mednarodnih raziskovalnih ustanovah in se tako tudi mednarodno uveljaviti. Bistveno je, da je okolje v državi takšno, da se ti ljudje vrnejo nazaj, da se jim omogoči oblikovanje lastnih raziskovalnih skupin in da njihovo delo ni nenehno izpostavljeno nihanju financiranja zaradi menjave ministrov in vlad. Slovenija ima v primerjavi z drugimi majhnimi državami prednost, saj je v bližini največjih evropskih raziskovalnih centrov in močno upam, da se bo tudi v primeru ‘brexita’, nadaljevalo sodelovanje z britanskimi raziskovalnimi centri.«

Naziv častni doktor je tudi prejeli prof. dr. Aharon Oren s Hebrejske univerze v Jeruzalemu za izjemen doprinos k razvoju znanosti v svetu na področju mikrobne ekologije ter za pomembno znanstveno in pedagoško sodelovanje z Univerzo v Ljubljani.

Dr. Lluis M. Mir z Univerze Pariz-Saclay je prejel naziv častni doktor za izjemen doprinos k razvoju znanosti v svetu na področju celične in medicinske elektroporacije ter za pomembno znanstveno in pedagoško sodelovanje z Univerzo v Ljubljani.

Naziv častni senator Univerze v Ljubljani sta prejela prof. Marko Letonja z Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani za pomemben prispevek k mednarodnemu ugledu Univerze v Ljubljani in za izjemno umetniško in pedagoško delo na področju dirigiranja. Prof. dr. Jan Svejnar je naziv častni senator prejel za izjemen prispevek k mednarodnemu ugledu Univerze v Ljubljani in h krepitvi raziskovalnih potencialov ter dosežkov na področju ekonomije.

Zlato plaketo, ki jo na Univerzi v Ljubljani podeljujejo za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja in za krepitev ugleda Univerze, je letos prejelo 13 profesorjev Univerze v Ljubljani, devet svečanih listin za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke pa so podelili mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem.

Prireditev je povezovala Darja Lisjak

Častni doktorji:

prof. dr. Aharon Oren

dr. Lluis M. Mir

prof. dr. Duncan M. Haldane

Častna senatorja:

prof. Marko Letonja

prof. dr. Jan Svejnar

Prejemniki zlate plakete:

prof. Andrej Grafenauer, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani

prof. dr. Peter Dovč, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. dr. Marko Petrič, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. dr. Danica Hafner Fink, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani

prof. dr. Rafael Mihalič, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

akad. prof. dr. Peter Štih, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. dr. Bor Plestenjak, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani

izr. prof. dr. Matej Kristan, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani

prof. dr. Miha Boltežar, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani

prof. dr. Ljupčo Todorovski, Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani

prof. dr. Dušan Repovš, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. dr. Rajko Pirnat, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. dr. Polonca Trebše, Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani

Prejemniki svečane listine mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem:

doc. dr. Darija Aleksić, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani

doc. dr. Jernej Amon Prodnik, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani

asist. dr. Sebastjan Šlajpah, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

doc. dr. Simon Čopar, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani

doc. dr. Luka Čehovin Zajc, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani

mag. Veronika Petkovšek, Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani

doc. dr. Jerneja Pavlin, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani

  1. Simon Malmenvall, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani

doc. dr. Andrej Ovca, Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *