Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 14.03.17 in Znanstveni dosežki

Slovenci bomo proslavili evropski dan znanosti za mlade

Slovenci bomo proslavili evropski dan znanosti za mlade

Slovenska akademija znanosti in umetnosti ter Slovenska znanstvena fundacija sta pripravili prvi skupni projekt letnega srečanja članic in članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti z mladimi. Letošnja prireditev bo potekala v prostorih Akademije v četrtek, 16. marca 2017, na evropski dan znanosti za mlade, med 10. in 16. uro.

Namen nove letne prireditve je približati najvišjo znanstveno in umetniško ustanovo v Republiki Sloveniji mladim ljudem, še zlasti dijakom. Ti bodo že v naslednjih 15-20 letih prevzeli vodilno vlogo v družbi, zato Akademija želi, da ustanovo, predvsem pa njene članice in člane mladi spoznajo, navežejo stike z njimi ter tako začno že zgodaj z izmenjavo znanstvenih spoznanj, kakor tudi mnenj o aktualnih problemih slovenske in evropske družbe.

Nova letna prireditev, za katero soorganizatorici želita, da postane tradicionalna, poimenovana »Prebujanje plemenitosti in modrosti«, tako na pragu 80. obletnice ustanovitve Akademije v prihodnjem letu odpira nov prostor za medgeneracijski dialog o razvojni in ostalih vlogah znanosti v sodobni družbi. Tovrsten dialog je v Sloveniji in Evropi nujen, saj ozaveščenost državljanov o vlogi znanosti še ni zadovoljiva. Znanstvena spoznanja ostajajo neizkoriščena tudi zaradi prešibke promocije v javnostih in stališč večine ljudi, da se jih znanstvena spoznanja in odkritja kaj dosti ne tičejo.

Na prvi prireditvi, ki bo potekala v prostorih Akademije (Novi trg 3 in 4) se bodo mladim predstavili člani četrtega razreda za naravoslovne vede in sicer prof. dr. Andrej Kranjc, prof. dr. Franci Gabrovšek in prof. dr. Boris Sket; poleg njih pa tudi dva mlada raziskovalca dr. Petra Gostinčar in Teo Delić. Mladim bodo predstavili raziskovalno problematiko Krasa v Sloveniji.

Za prvo izvedbo prireditve sta soorganizatorici izbrali evropski dan znanosti za mlade, ki ga letos praznujemo 16. marca. Evropski dan bo tokrat izveden po Evropi že trinajstič, sama organizacija – Mednarodno gibanje za prostočasne raziskovalne in tehnične aktivnosti mladih (MILSET) pa prav letos slavi tri polna desetletja svojega poslanstva. MILSET Europe, evropska veja gibanja, spodbuja mlade, da vzljubijo znanost, se v znanost vključijo s svojimi raziskovalnimi in tehniškimi projekti in povežejo, tako z znanstveniki in inženirji, kakor z vrstniki na kontinentu.

Foto: SZF

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *