Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 15.05.18 in Univerze

Študenti strojništva dosegli 4. mesto na tekmovanju DBF v Ameriki

Študenti strojništva dosegli 4. mesto na tekmovanju DBF v Ameriki

Študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani so dosegli 4. mesto na tekmovanju Design/Build/Fly (DBF) v kraju Wichita v Združenih državah Amerike, ki je potekalo od 19. do 22. aprila 2018. Študenti so na podlagi natečaja, ki ga vsako leto razpiše Ameriški inštitut za aeronavtiko in astronavtiko (AIAA), načrtovali, izdelali in se na tekmovanju pomerili v letenju daljinsko vodenega brezpilotnega letala. Tekmovanja se je udeležilo kar 91 ekip s celega sveta, prvo mesto je dosegla ekipa Clarkson University, sledili sta Virginia Polytechnic Institute and State University in Georgia Institute of Technology.

Ekipa Fakultete za strojništvo UL je pod mentorstvom doc. dr. Viktorja Šajna in izr. prof. dr. Tadeja Kosela v nekaj mesecih skonstruirala in izdelala letalo, ki je moralo prevažati potnike (žogice skokice) in tovor (klado). Letalo je bilo eno izmed najbolj tehnološko dovršenih izdelkov na tekmovanju, ki je dosegalo hitrost več kot 100 km/h. Letalo je izdelano iz kompozitnih materialov v sendvič konstrukciji (dva sloja karbonskih vlaken z vmesnim slojem satovja).

Pod vodstvom študenta Roka Štanteta je bila ekipa nagrajena z 90-odstotno oceno poročila, kar je do sedaj najboljši rezultat, odkar sodelujejo na tekmovanju (najboljša ekipa je dobila 93,20-odstotno oceno poročila). Študenti strojništva se na tekmovanje DBF vsako leto zelo dobro pripravijo, kar dokazujejo odlični rezultati:  v letu 2015 so zmagali, v letu 2017 so dosegli 3. mesto.

Več o pripravah in samem tekmovanju si oglejte v video predstavitvi.

Foto: FS

1 Comment

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *