Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 7.03.18 in Univerze

Teden možganov 2018: Na sanjah svet stoji

Teden možganov 2018: Na sanjah svet stoji

Kaj so sanje? Čemu služijo? Zakaj moramo tretjino življenja prespati? S temi vprašanji se ubadamo že tisočletja in do nedavnega se je zdelo, da pri iskanju odgovorov nismo prav nič uspešni. Sodobna znanost nam prvič v zgodovini odstira tančice teh skrivnostnih fenomenov in skozi letošnji Teden možganov bodo predstavili najnovejša odkritja o sanjanju, sanjarjenju in spanju.

Za naslov so si izbrali drzno tezo: Na sanjah svet stoji. Sanje ponavadi obravnavamo kot nekaj eteričnega, povsem ločenega od stvarnosti in materialnega sveta. Skozi predavanja, delavnice in filmske projekcije bodo to prepričanje izzvali in ga postavili na glavo: sanje niso nasprotje resničnega sveta, temveč ga soustvarjajo. Tega se bodo lotili iz več zornih kotov: sanje med spanjem bodo umestili v fizični svet naših možganov in si ogledali nevrofiziološke procese tkanja sanj. Skozi interpretacije sanj bodo preučili njihovo prepletenost z budnim življenjem in podrobneje spoznali fenomen lucidnega sanjanja, kjer smo budni v spanju. Posvetili se bodo tudi budnim sanjam, torej sanjarjenju, fantazijam in vizijam prihodnosti. Sprehodili se bodo od tega, kako vizije usmerjajo naše vsakdanje odločitve, do načinov, kako skupne sanje in utopije ustvarjajo civilizacije ter gradijo prihodnost.

Ali sanjajo tisti, ki preveč spijo, ali svet potrebuje več sanjačev?

Teden možganov bo potekal na več lokacijah po Sloveniji, med drugim tudi na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in v Atriju ZRC SAZU od 12. do 16. marca.

Program najdete tukaj: http://www.sinapsa.org/tm

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *