Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 4.03.19 in Inštituti, Univerze

Teden možganov 2019: Na pragu bolečine

Teden možganov 2019: Na pragu bolečine

Večina se nas zdrzne, ko slišimo besedo bolečina. Spomnimo se dneva, ko smo bili stari 7 let in smo si zlomili roko ali pa trenutka nepozornosti, zaradi katerega smo se ravno včeraj spet spekli pri kuhanju večerje. V tistem trenutku bi vsak prisegel, da o bolečini ve prav vse. A takoj, ko prvi val bolečine popusti, za seboj pusti prostor za vprašanja.

Kaj sploh je bolečina? Zakaj me boli? Kako jo ustavim? Zgodba o bolečini je polna neznank, saj ni vezana zgolj na fizičen dražljaj, ampak je fenomen, v katerega je vpet celoten spekter našega bivanja: odvisna je od našega odnosa do bolečine, naših prepričanj, situacije, lahko nima fizičnega dražljaja, ampak je izvor psihološki, sociološki ali preplet vseh. Niti ni bolečina vedno slaba, saj je včasih nujen povod za rast in spremembe v našem življenju.

Letošnjim ustvarjalcem Tedna možganov, ki poteka od 11. do 15. marca, se zdi bolečina tako zanimiv in večplasten fenomen, da so se odločili posvetiti celoten teden raziskovanju njenih različnih obrazov.

Več informacij: http://www.sinapsa.org/tm

Foto. Klemen Trupej

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *