Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 12.02.18 in Svet

Thomas Piketty et al: Vabilo na javno razpravo o ECB

Thomas Piketty et al: Vabilo na javno razpravo o ECB

V  zanimivem članku Thomas Piketty, francoski ekonomist in avtor svetovne uspešnice “Kapital v 21. stoletju”, osvetljuje dogajanje okrog obnove ECB (Evropske centralne banke). V drugi polovici  februarja se bodo namreč ponovno na zaprtem srečanju zbrali finančni ministri evroskupine, kar bo zaznamovalo začetek temeljite obnove izvršilnega odbora ECB. Načrtovana je zamenjava podpredsednika Vitora  Constancia in v naslednjih dveh letih se bodo zamenjali še štirje od šestih članov, med njimi tudi Mario Draghi.

Po desetletju krize ECB ni več taka institucija kot je bila na začetku. Pridobila je izvršno oblast in preko trojke skupaj z Evropsko komisijo in Mednarodnim denarnim skladom opredeljuje in zagotavlja izvajanje memorandumov v državah, ki so »potrebne pomoči«, ima osrednjo vlogo na evroobmočju in usklajuje nacionalna gospodarstva. Postala je regulator bančnega sistema, je reformator, ki sodeluje s koalicijami, zgrajenimi na prednostnih nalogah »strukturnih reform« (na trgu dela), »konkurenčnosti« (restriktivne politike plač) itd. ECB je pridobila enakopraven status s preostalimi štirimi »predsedujočimi« institucijami Unije (Komisija, Svet, evroskupina in Evropski parlament) v razpravah o politični in institucionalni prihodnosti upravljanja evroobmočja.

Prihajajoče nomininacije za zaprtimi vrati pa niso zgolj tehnična poteza. Vprašanja o prihodnosti politik ECB  se zato kar vrstijo. In kako se bo na to odzival evropski parlament, ki mora tudi nova imenovanja pogojevati s svojimi temeljnimi političnimi zahtevami?  Evropske stranke in nevladne organizacije lahko začnejo presojati odločitve, ki bodo pomembne za gospodarske, fiskalne in monetarne politike v evroobmočju.

A kot kaže, so vlade in finančni trgi zadovoljni z obstoječim stanjem in jih ne moti, da se proces imenovanja odvija za zaprtimi vrati. Vendar, pravi Piketty, signali iz Bruslja niso ohrabrujoči. Pojavljajo se dvomi, ker je Španija, misleč, da je prišla do svojih  pet minut, že 22. januarja na sestanku  predlagala svojega  ministra za gospodarstvo Luisa de Guindosa za podpredsednika odbora. De Guindos pa je najbolj poznan po tem, ker je bil na vrhuncu finančne krize izvršni predsednik dela banke Lehman Brothers za Španijo in Portugalsko.

 

Celoten članek je na voljo na: https://www.socialeurope.eu/call-public-debate-ecb-renewal

 

Foto: ECB

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *