Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 30.09.21 in Svet

Zaključil se je 27. slovenski festival znanosti

Zaključil se je 27. slovenski festival znanosti

Ob zaključku 27. slovenskega festivala znanosti (SZF) z mednarodno udeležbo Zaupajmo znanstvenikom, je Slovenska znanstvena fundacija pripravila posebno sporočilo za javnosti. V njem pojasnjuje in utemeljuje pomen festivala znanosti za boljše javno razumevanje znanosti ter za rast zaupanja ljudi v delo znanstvenikov.

Slovenski festival znanosti je prostor za prenos odkritij in spoznanj iz raziskovalnih laboratorijev in s terena do splošne javnosti. Odkritja in spoznanja so znanstvene narave, ki so počasi napredovala, se že »očistila« nepotrebne navlake, imela dovolj raziskovalčeve pozornosti glede vzrokov in učinkov, vključevala potreben dvom glede ugotovitev in zaključkov.

Festival znanosti konkretne probleme, ki so jih reševali in tudi uspešno rešili raziskovalci ter preverjali njihovi kolegi v znanosti, predstavi v celoti. Pri tem ne varčuje s časom, da pojasni bistvo. Vzame si čas, da pojasni hipotezo, eksperimente, kontrolne poskuse, preverjanja o tem, ali obstaja tudi možnost ovržbe. Dr. Edvard Kobal, direktor SZF pojasnjuje, da udeleženci festivala spoznavajo da:

znanost počasi napreduje, počasi dozoreva;

znanost nima magičnega učinka;

od znanosti ne moremo ljudje pričakovati vsega, kar si zaželimo, od nje ne moremo vsega  zahtevati;

ima znanost svoje razsežnosti in pogoje, da uspeva (dovolj raziskovalcev, raziskovalne opreme, finančnih sredstev, znane uporabnike dosežkov);

znanosti ne smemo enačiti s tehnologijo, čeprav sta v odnosu: tehnologija je praktična uporaba in posledica znanosti;

smo ljudje v 21. stoletju navajeni na tehnologijo, da nam dá takoj vse, kar si zaželimo;

je le manjše število ljudi, ki razlikujejo med znanostjo in tehnologijo; navajenih na znanost ni veliko med nami;

se morajo (udeleženci festivala) »naučiti« pravega razumevanja znanstvenih postopkov. Ker to ni naloga osnovnega in srednjega šolstva, (p)ostane to naloga festivala znanosti;

se morajo poklicni raziskovalci odločiti in izvajati razsvetljeno popularizacijo znanosti.

Festival znanosti je pravo okolje za to!

Foto: SZF

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *