Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 5.10.20 in Univerze

Zlato v boju proti SARS-CoV-2

Zlato v boju proti SARS-CoV-2

V okviru raziskovalnega programa P2-120 na Fakulteti za strojništvo UM poteka razvoj hitrega testa za odkrivanje SARS-CoV-2 s pomočjo nanodelcev zlata​.

Sodelujoči raziskovalci dr. Peter Majerič, Lidija Rozman Zorko, Doris Golub in Žiga Jelen, bodo pod vodstvom in mentorstvom red. prof. dr. Ivana Anžela in izr. prof. dr. Rebeke Rudolf v okviru raziskovalnega programa P2-120 razvijali hiter in zanesljiv test okuženosti s SARS-CoV-2. Pri testu z oznako LFIA (Lateral Flow Immuno Assay) se bo z imuno-kromatografskim testiranjem ugotavljala prisotnost protiteles na osnovi lateralnega vleka medija.

Cilj je pripraviti nova črnila na osnovi suspenzije zlatih nanodelcev (AuND) s konjugiranimi antigeni za protitelesa. Protitelesa IgG, IgM in IgA so karakteristično prisotna v krvi okuženega s SARS-CoV-2 oziroma pri asimptomatskih nosilcih. Protitelesa IgM se pojavijo hitro po infekciji (5-10 dan), IgG od 15 dneva dalje, IgA pa so zaščitna protitelesa in so značilna za paciente, ki so virus preboleli. Raziskave bodo ciljane na pripravo treh različnih črnil z ločenimi antigeni za vsako protitelo. Razvita črnila bodo testno uporabljena za Ink-Jet tiskanje linij na različnih papirnih substratih. Tako izdelan LFIA test bo z ustrezno postavitvijo natisnjenih linij omogočal sočasno zaznavo prisotnosti vseh treh protiteles v krvi pacienta, s čimer bo dosežen preboj za primere, ko je potrebno identificirati SARS-CoV-2 v relativno kratkem času in na enostaven način.

Razvoj črnila AuND z antigeni za protitelesa IgG, IgM in IgA bo omogočil znanstven preboj v diagnostičnem pristopu pri obvladovanju zajezitve SARS-CoV-2, saj se bodo v krvi okužene osebe prisotna protitelesa nakopičila na površini AuND na karakterističnih testnih linijah antigenov in posledično povzročila spremembo barve testne linije – vizualna potrditev prisotnosti protiteles.

 

Foto: UM

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *