Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 6.11.18 in Inštituti, Univerze

Znanost, človekova pravica

Znanost, človekova pravica

Organizacija Združenih narodov je na predlog UNESCO-a razglasila 10. november za Svetovni dan znanosti za mir in razvoj. Ob pomembni obletnici sprejetja Splošne deklaracije o človekovih pravicah ter prvi obletnici-70. obletnici sprejetja Splošne deklaracije o človekovih pravicah ter prvi obletnici revizije UNESCO-vih priporočil glede znanosti in raziskovalcev (znanstvenikov) iz leta 1974, ima letošnje proslavljanje Svetovnega dneva geslo Znanost, človekova pravica (Science, a Human Right). Osrednja slovenska prireditev bo konferenca Znanost za varovanje zdravja, ki so jo pripravili Slovenska znanstvena fundacija, Evropski center za mir in razvoj ter Visokošolski zavod Fizioterapevtika. Slednji bo tudi gostitelj konference v svojih prostorih v Ljubljani (Slovenska cesta 58) in sicer v petek, 9. novembra 2018 med 9:30 in 17:30.

Že 70 let imamo državljani priznano pravico do udeležbe v znanstvenem in kulturnem življenju ožje in širše skupnosti. Imamo pravico do razumevanja, napredovanja in uveljavljanja v svetu znanosti in raziskovanja ter do uporabe znanstvenih dosežkov v dobro nas samih ter nacionalnih družb in človeštva v celoti. Skratka, imamo pravico do ukvarjanja z znanstvenim raziskovanjem, vzgajanjem novih generacij raziskovalcev ter vplivanja na odločevalce v javnih zadevah skupnosti, da uveljavijo napreden program razvoja, ki bo trajno naravnan. Imamo pa tudi pravico do zaščite moralnih in materialnih koristi, ki izhajajo iz sadov opravljenih znanstvenih raziskav.

Danes je potrebno  človekove pravice še prav posebej osvetliti in poudariti njihov pomen zaradi naraščajočih prizadevanj posameznikov in njihovih povezav po zmanjševanju in s tem tudi odpravljanju določenih človekovih pravic. 10. november-Svetovni dan znanosti za mir in razvoj je idealna priložnost, da jasno povemo javnostim na Slovenskem, da se pravici do znanstvene vednosti, do znanstvenega delovanja in zagovarjanja zaščite intelektualnih pravic na znanstvenoraziskovalnih področjih ne bomo odpovedali, ampak jih bomo branili in zavarovali pred vsemi poskusi njihovega okrnjenja ali celo odprave.

Uvod v konferenco sta pripravila dva izjemna slovenska znanstvenika-prof.dr. Alojz Ihan (Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani) bo predstavil svoj odgovor na geslo konference na primeru novih cepiv, prof. dr. Borut Božič (Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani) pa bo iskal odgovore na vprašanje o tem, ali smo pripravljeni na vpogled v lastne gene, torej o moralnih in etičnih dilemah.

Sledile bodo teme o varovanju in ohranjanju zdravja (regenerativna medicina; rehabilitacija bolnikov, vključno s telerehabilitacijo; gerontologija), v nadeljevanju konference pa tudi o stanju na področju znanja fizioterapevtov v Sloveniji. Konferenca bo sklenila svoje delo z okroglo mizo o tem, kaj lahko slovenski strokovnjaki naredijo z znanjem in izkušnjami, ki jih posedujejo, da bo varovanje zdravja na Slovenskem še uspešnejše in učinkovitejše.

Sestavni del konference bo tudi medgeneracijski forum na katerem bodo nastopili:

  • dr. Ana Krajnc, andragoginja, predsednica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje;
  • dr. Polona Kelava, andragoginja, ki se ukvarja z aktivnostmi na področju skotopičnega sindroma pri otrocih in mladostnikih;
  • dr. Marko Munih, elektrotehniški strokovnjak, ukvarja se z robotiko za rehabilitacijo;
  • Uroš Klančar iz farmacevtske družbe Lek, član skupine Sandoz, kjer bodo prav v mesecu novembru 2018 zbirali ideje glede splošne dobrobiti digitalnih rešitev za zdravje v okviru Sandozovega natečaja.

 Foto: UNESCO

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *