Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 8.12.22 in Univerze

“Znanstveni večer” z doc. dr. Jako Tuškom

“Znanstveni večer” z doc. dr. Jako Tuškom

Univerza v Novi Gorici pripravlja v okviru cikla “Znanstveni večeri” v dvorcu Lanthieri v Vipavi,  v četrtek, 15. decembra 2022 ob 18. uri  predavanje, doc. dr. Jake Tuška (Fakulteta za strojništvo, Univerza v Ljubljani), z naslovom “Alternativne tehnologije hlajenja na osnovi kaloričnih učinkov v trdninah: kako zadostiti globalnim potrebam po okolju prijaznem hlajenju?”.

Hlajenje je ključnega pomena za sodobno družbo, a hkrati predstavlja enega najbolj okolju škodljivih območij na svetu. Danes praktično vsi hladilniki, klimatske naprave ter toplotne črpalke temeljijo na parno-kompresijski tehnologiji hlajenja, ki je stara preko 100 let in ima še vedno dve veliki slabosti. Povprečna klimatska naprava deluje z manj kot 30 % teoretičnim izkoristkom in še vedno uporablja okolju škodljiva hladiva.
Enega največjih potencialov kot alternativa parno-kompresijski tehnologiji hlajenja danes kažejo tako imenovana kalorične tehnologije hlajenja. Med kalorične tehnologije sodijo magnetno (magnetokalorično), elektrokalorično, elastokalorično in barokalorično hlajenje. Osnova kaloričnih tehnologij so tako imenovani kalorični učinki, kjer pod vplivom zunanje spodbude (magnetno polje, električno polje, mehanska obremenitev) v materialu pride do trdinske fazne transformacije med nizko-entropijsko in visoko-entropijsko fazo. Teoretični modeli kažejo, da so kalorične tehnologije lahko bolj učinkovite od parno-kompresijske, hkrati pa je večina kaloričnih materialov okolju popolnoma neškodljivih. Nekatere kalorične naprave že dosegajo komercialno zanimive hladilne in grelne karakteristike, pa vendar bo potrebno še precej znanstvenih prebojev in raziskav, preden bodo te tehnologije primerne za široko uporabo v različnih aplikacijah ter s tem zadostile globalnim potrebam po okolju prijaznejšemu hlajenju.

Pogovor s predavateljem bo usmerjal  prof. dr. Matjaž Valant, prorektor za trajnostni razvoj in tehnologije Univerze v Novi Gorici.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *