Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 17.06.19 in Inštituti

ZnC: Elektrika iz tisočih sončnih zajčkov

ZnC: Elektrika iz tisočih sončnih zajčkov

Tehnologija koncentratorskih sončnih elektrarn temelji na zbiranju sončne energije na več kvadratnih kilometrih površine. Običajno jih sestavlja okoli 200 metrov visok stolp in več deset tisoč ogledal, ki so nameščena okoli njega. Ogledala lovijo sončno energijo in jo odbijajo v zbiralnik na vrh stolpa. Zbrana energija tam segreva vodno paro, ki potem poganja klasične turbine.

Največja koncentratorska sončna elektrarna na svetu je Ivanpah v puščavi Mojave v Kaliforniji v ZDA. Tovrstne lektrarne so najbolj primerne za puščave, kjer je ozračje zelo suho in tako pri prenosu energije ne prihaja do izgub. Za Slovenijo tovrstne elektrarne niso primerne.

Pa vendar na Kemijskem inštitutu razvijajo premaze za kolektorje. Pred kratkim pa jim je uspelo razviti matematične modele in v laboratoriju poustvariti pogoje kot so na elektrarni in degradacijske procese v premazih. Tako jim je uspelo napovedati življenjsko dobo industrijskega absorberskega premaza za koncentratorske sončne elektrarne.

Doc. dr. Ivan Jerman, raziskovalec na Odseku za kemijo materialov, bo v četrtek, 20. junija ob 18. uri, v okviru dogodkov Znanost na cesti predaval v Knjigarni Kozorcij.

Foto: ZnC

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *