Pages Menu
Categories Menu

Posted on 16.11.20 in Svet

Pomembnost Pfizerjevih rezultatov cepiva za pandemijo Covid-19

Pomembnost Pfizerjevih rezultatov cepiva za pandemijo Covid-19

Ob prvih vesteh, da sta  ameriška družba Pfizer  in nemška BioNtech razvili cepivo za Covid-19, so znanstveniki prve prepričljive dokaze sprejeli s previdnim optimizmom. Ostajajo pa še vprašanja, koliko zaščite ponuja komu in kako dolgo. Ta zgodnja faza pa ne odgovarja na vprašanja, če lahko cepivo prepreči najhujše primere in ublaži pandemijo koronavirusa. «A te podatke bomo videli na koncu in upam, da nisem v skupini s placebom,» pravi Florian Krammer, virolog z medicinske fakultete Icahn na Mount Sinai v New Yorku, ki je tudi eden izmed več kot 40.000 udeležencev v preizkusu.

Cepivo, ki ga je BioNtech razvil v laboratoriju v Mainzu, Nemčija, deluje na podlagi  molekule RNA (mRNA), ki se vgradi v genski zapis celic v telesu in jih takorekoč prisili, da začnejo proizvajati virusni protein, ki ga lahko imunski sistem prepozna in razvije obrambo. Cepivo z dvema odmerkoma se je v študijah na živalih in kliničnih prezkušanjih v zgodnji fazi pokazalo obetavno. Toda edini način, da vemo, če  cepivo deluje,  morajo zato preizkusiti  na velikemu številu oseb, nato pa  jih spremljajo  tedne ali mesece, če se okužijo in pokažejo simptome bolezni. Te rezultate  primerjajo z rezultati kontrolne skupine udeležencev, ki dobijo placebo.

V sporočilu za javnost sta Pfizer in BioNtech povedala, da sta med 43.538 udeleženci  identificirala 94 primerov COVID-19. Študija je bila dvojno slepa, kar pomeni, da ne zdravniki ne prostovoljci niso vedeli, ali so jim vbrizgali cepivo ali placebo. Družbi nista navedli, koliko teh primerov je bilo v skupini, ki je prejemala placebo ali med tistimi, ki so prejeli cepivo. Vendar so dejali, da je razdelitev primerov med skupinama nakazovala, da je bilo cepivo več kot 90% učinkovito pri preprečevanju bolezni.  Preizkus je bil opravljen vsaj en teden po tem, ko so udeleženci  prejeli drugi odmerek cepiva, torej tri tedne po prvem odmerku. Preizkušanje se bo nadaljevalo, dokler ne bodo odkrili skupno 164 primerov COVID-19, zato bi se lahko začetne ocene učinkovitosti cepiv spremenile.

Čeprav se cepivo po zaključku preizkusa in analiziranju vseh podatkov morda ne bo izkazalo za tako učinkovito, bo njegova učinkovitost verjetno ostala nad 50%, pravi Eric Topol, kardiolog in direktor Translacijskega inštituta za raziskave Scripps v La Jolla, Kalifornija.  In je primerno, da se  odobri cepivo  za nujno uporabo. “Mislim, da je to izjemen dosežek, tudi brez številnih podrobnosti preden smo dobili prve rezultate  preizkušanja,” pravi Topol.

Znanstveniki pa navajajo,  da še manjkajo podrobnosti o naravi okužb, pred katerimi  lahko cepivo zaščiti.  Ali gre večinoma za blage primere COVID-19 ali vključujejo tudi znatno število zmernih in hudih primerov. “Želim vedeti, kakšen spekter bolezni preprečuje cepivo,” pravi Paul Offit, znanstvenik za cepiva na univerzi v Pennsylvaniji, ki je član svetovalnega odbora ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA), ki naj bi cepivo ocenil prihodnji mesec. “V skupini, ki je prejemala placebo, bi radi videli vsaj nekaj primerov hudih bolezni,” dodaja, ker bi to nakazovalo, da lahko cepivo takšne primere preprečuje.

Potrebno bo tudi preveriti, če  lahko cepivo prepreči širjenje koronavirusa tistim, ki ne kažejo ali imajo le zelo blage simptome COVID-19. Cepivo, ki blokira prenos, bi lahko pospešilo konec pandemije. Vendar bo težko ugotoviti, ali lahko  Pfizer ali drugi v poznih fazah prezkušanj to dosežejo.  Krammer pravi, da bi to vključevalo rutinsko testiranje udeležencev preizkusa… “in tega ne moreš storiti s 45.000 ljudmi.”

Druga manjkajoča podrobnost zadeva vprašanje,  kako dobro cepivo deluje pri različnih skupinah udeležencev. “Ne vemo še ali deluje pri najbolj ranljivih skupinah, pri  starejših,” sprašuje Krammer. Zaradi majhnega števila primerov, ki se bodo pojavili pred koncem, Pfizer verjetno ne bo dokončno določil učinkovitosti cepiva v podskupinah, kot so starejši od 65 let ali Afroameričani, pravi Offit. Vendar,  če je v preizkus vključenih dovolj udeležencev iz takšnih skupin, bo verjetno možno, da se verjetnost učinkovitosti cepiv v teh skupinah posploši glede na njegovo  učinkovitost. V sporočilu za javnost sta Pfizer in BioNTech poročala, da ima 42% udeležencev “rasno in etnično raznoliko ozadje”.

Eno ključnih neodgovorjenih vprašanj je vprašanje  trajanja učinkovitosti cepiv. Glede na čas začetka preizkušanja in predhodno objavljanje podatkov o imunskih odzivih v zgodnjih apliciranjih, je verjetno, da imajo mnogi udeleženci še vedno visoko raven zaščitnih protiteles v krvi, pravi Rafi Ahmed, imunolog z univerze Emory v Atlanti v državi Georgia. “Zame so glavno vprašanje rezultati približno šest mesecev kasneje ali celo tri mesece kasneje,” pravi.

Na to vprašanje bo mogoče odgovoriti šele  nekaj mesecev pozneje, pravi Ahmed. Odgovori bi bili pomembni  tudi pri analizi imunskih odzivov oseb, ki so sodelovale v zgodnjih fazah,  kjer so nekatere poskusne osebe dobile cepivo pred šestimi meseci.  In čeprav je malo znanega o dolgoročni učinkovitosti cepiva, to verjetno ne bo zadržalo njegove uporabe, pravi Ahmed.

Rezultati pa so spodbudni za druge razvijalce cepiva COVID-19,  kot  cepiva, ki ga razvijajo   Moderna, Cambridge, Massachusetts biotech, in ameriški Nacionalni inštitut za alergijo in nalezljive bolezni v Bethesdi v zvezni državi Maryland, ki je prav tako sestavljen iz mRNA.

Je pa že jasno, da bodo  za cepivo Pfizer  regulatorji  kmalu odločili ali je pripravljeno za uporabo. Podjetje je sporočilo, da bo približno tretji teden v novembru od FDA zahtevalo dovoljenje za uporabo, nakar bodo  bodo udeležence v povprečju spremljani 2 meseca, kar je varnostna zahteva FDA za cepivo.

Čeprav si raziskovalci želijo nadrobneje pogledati podatke o preizkušanju, so pri Pfizerju pripravljeni sprejeti že navedena opozorila.”Trenutno potrebujemo cepivo, ki deluje,” pravi Krammer, čeprav le nekaj mesecev,”…to je tisto, kar potrebujemo, da se postopoma vrnemo v normalno stanje.”

Izviren članek je dostopen tukaj:  https://www.nature.com/articles/d41586-020-03166-8

Foto: BCIT

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *