Pages Menu
Categories Menu

Posted on 17.09.21 in Inštituti

Prihaja 27. slovenski festival znanosti

Prihaja 27. slovenski festival znanosti

Med 28. in 30. septembrom 2021 bo Slovenska znanstvena fundacija (SZF) organizirala digitalni 27. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo in geslom Zaupajmo znanstvenikom! Častni pokrovitelj bo prof. dr. Peter Raspor, dr. h. c. mult., predsednik Znanstvenega sveta SZF; posamezni festivalski dnevi pa bodo posvečeni trem velikim slovenski osebnostim in sicer kemiku Dušanu Hadžiju (1921-2019), elektroniku Alešu Strojniku (1921-1995) ter zdravniku in fiziologu Santoriju Santorio (1561-1636).

V letu, ko relativno veliko ljudi dvomi o nevarnosti okužbe s SARS-CoV-2 ter ne zaupa znanstvenikom, je SZF za letni nacionalni festival znanosti izbrala geslo Zaupajmo znanstvenikom! Z njim želi opozoriti javnost, da je nujno potrebno sprejeti drugačen odnos do znanosti, s tem pa seveda do znanstvenikov. Znanstveniki namreč ne postavljajo in tudi ne predstavljajo splošni, pa tudi ne posebnim javnostim, trditev o virusu, o pomenu preprečevanja njegovega razširjanja, zagovarjajo cepljenje, brez dokazov.

Znanstvenikom je težko razumeti nesprejemanje njihovih spoznanj, razlag in zagovarjanj s strani splošne in tudi nekaterih posebnih skupnosti. Težko jim je omejiti nekritično osvajanje spletnih informacij o SARS-CoV-2 ter o znanstveni skupnosti. Vendar je potrebno vztrajanje z dobrim namenom pri preusmerjanju k virom kvalitetnih informacij.

Po drugi strani pa bo prav letošnji nacionalni slovenski festival znanosti zaradi situacije v družbi priložnost za opustitev nekritičnega odnosa do številnih dostopnih informacij v elektronski obliki. Dalje pa tudi izziv ob iskanju učinkovitega načina posredovanja informacij s področja znanosti, zlasti splošni javnosti. Prav bi bilo, če bo letošnji 27. slovenski festival znanosti spodbudil s svojo odličnostjo preobrat pri številnih državljanih, ki še dvomijo v znanost in v spoznanja vrhunskih raziskovalcev; ki se ne želijo cepiti, čeprav je obilica cepiva v državi, prav tako veliko število preminulih zaradi virusa.

Prvi festivalski dan (v torek, 28. septembra) bo v ospredju naravoslovje in eksperimentalna metoda izvajanja znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Program bo omogočil sodelovanje odličnih raziskovalcev in učiteljev s fakultet in raziskovalnih inštitutov, pa tudi dijakov slovenskih šol (gimnazij).

Drugi festivalski dan (sreda, 29. september) bodo v ospredju tehnologije (računalništvo, biotehnologija ter vesoljska tehnika). Prvič bodo sodelovali na festivalu raziskovalci iz zamejstva, s Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik iz Celovca.

Tretji festivalski dan (četrtek, 30. september) bo prinesel medgeneracijski pogled na okuženost in na dediščino preteklosti ter predstavitve nekaterih mlajših slovenskih pravnikov, ki delujejo po svetu, a ostajajo povezani z domovino.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *