Pages Menu
Categories Menu

Posted on 15.08.17 in Inštituti, Podjetništvo

V Sloveniji vre kot že dolgo ne

V Sloveniji vre kot že dolgo ne

V prvem četrtletju 2017 je domače trošenje zraslo za pet odstotkov glede na leto prej. Podjetja vse več gradijo in vlagajo v stroje in opremo, gospodinjstva trošijo in kupujejo nepremičnine.

Vre tudi na področju inovacij. Če se omejim le na domače dogajanje: v zadnjih dveh mesecih sem obiskal Podim, največjo start-up konferenco v regiji, na enem izmed dogodkov, ki jih pripravlja Primorski tehnološki park iz Nove Gorice, sem sodeloval kot član komisije za ocenjevanje start-upov, sodeloval sem v komisiji na natečaju za najboljšo podjetniško idejo Podjetna Primorska 2017, ki ga 11. leto zapored pripravlja Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske, ter kot mentor pomagal že peti generaciji start-upov z vsega sveta v ABC pospeševalniku v Ljubljani. Vse več je start-upov in vse boljši so. To ni moda, to je trend.

To je svet. Tu je Američanka, ki je prišla z ekipo v Slovenijo razvijat nove pohodniške čevlje. Tu je Hrvat, ki se pripravlja za nastop v Silicijevi dolini z novo rešitvijo – ta bo vse večjemu številu ljudi, ki objavljajo videovsebine na družabnih omrežjih, omogočila, da bodo s tem tudi zaslužili dolarje, ne samo všečke. Tu so mladi Primorci, ki so razvili blazinico, ki zavira zorenje sadja, in je samo vprašanje časa, kdaj jo bomo imeli v vsakem gospodinjstvu. Izumitelj novih studijskih slušalk, ki znajo posneti tudi občutek bobnenja basov v koncertni dvorani ali hrupa na letališču. Tu je avtor rešitve, ki zna povezati navidezno resničnost in promocijo lokalne turistične ponudbe. In ne nazadnje je tu ekipa, ki želi na trg prodreti s samo 11 centimetrov dolgim in 21 gramov težkim EKG-merilnikom, katerega prototip so razvili na Inštitutu Jožefa Stefana.

Ni naključje, da so slovenski start-upi samo lani, predvsem v tujini in nekaj malega tudi doma, zbrali 95,7 milijona dolarjev investicij. Podatki zadnjih nekaj let kažejo, da lahko tudi v prihodnje računajo na okrog sto milijonov dolarjev na leto.

Slovenija se na evropski lestvici inovativnosti 2017 http://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/facts-figures/scoreboards_sl uvršča med močne inovacijske države. Podrobnejši vpogled v statistiko pokaže, da smo visoko uvrščeni predvsem zaradi človeških virov, vlaganj podjetij v razvoj in raziskave ter do inovacij prijaznega okolja. Po številu novih doktoratov smo celo prvi v Evropi. Imamo tudi eno boljših omrežij za prenos podatkov.

Za višjo uvrstitev nam manjkata predvsem razpoložljivost tveganega kapitala, kjer smo med zadnjimi v Evropi (zato v slovenske start-upe vlagajo tujci), ter izdatnejše državno vlaganje v znanost in razvoj, ki je za preostalim delom Evrope zaostalo prav v zadnjih letih. In ja, tega ne bodo nadomestili tujci.

Slovensko gospodarstvo je eno redkih, ki se od krize leta 2008 še ni pobralo. Vmes je prišla še kriza 2011, po kateri smo padali vse do leta 2013, in zdaj končno rastemo že nekaj let zapored. Primerjava dogajanja v času teh dveh kriz z drugimi državami kaže, da so tiste, ki so stavile na znanje in inovativnost, iz kriz izšle kot zmagovalke. Pričakoval bi, da bomo v času, ko nam je začela rasti poraba in se med ljudi in v podjetja vrača optimizem, v državno blagajno pa denar, največ pozornosti posvetili temu, kako se priključiti vodilnim državam.

Hej, Miro Cerar, ljudje so veseli, podjetja tudi, zakaj niste še v vladi? Imate največji delež mladih doktorjev znanosti in z rastjo porabe tudi vse več denarja, imate vse, kar potrebujete za uspeh. Zakaj se v krizni maniri ukvarjate z malenkostmi, kot so popoldanski espeji, in zapirate ušesa pred možnostjo, da bi znižali v začetku krize začasno zvišani DDV? Zdaj je pravi trenutek za spremembe. Znižajte DDV in dodatno pospešite porabo. Dajte več denarja v znanost, razvoj in start-upe in pomagajte razvijati izvoznike domačega znanja. Če boste zmagali na naslednjih volitvah, pa pojdimo s polnim gasom naprej med najboljše države.

Aljoša Domijan

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *