Pages Menu
Categories Menu

Posted on 9.12.23 in Inštituti

»2. INNOVATION DAY«  potrdil pomen slovenskih raziskav in industrije na področju redkih zemelj

»2. INNOVATION DAY« potrdil pomen slovenskih raziskav in industrije na področju redkih zemelj

»2. Innovation Day Ljubljana«, ki ga je organiziral  SRIP Tovarne prihodnosti skupaj z Institutom »Jožef Stefan« in EIT Manufacturing, je bil tradicionalno nadaljevanje lanskoletnega dogodka, ki je bil posvečen robotiki in proizvodnji, tokrat pa je bil osredotočen na materiale, ki  igrajo zelo pomembno vlogo v globalnem svetu in so ključnega pomena za evropsko industrijo. V ospredju je bila predstavitev raziskovalno razvojnih dosežkov ter oblikovanje in proizvodnja sodobnih funkcionalnih materialov, s poudarkom na trajnih magnetih na osnovi redkih zemelj, ki so še posebej pomembni za e-mobilnost, vesoljsko industrijo in pretvorbo v čiste energije.

Predstavljeni so bili rezultati EIT Manufacturing inovacijskega projekta aProMag, ki ga koordinira Institut »Jožef Stefan« (prof. Spomenka Kobe). Po predstavitvi je sledila razprava o poslovnih učinkih tega projekta (Kolektor KFH), dogodek pa se je dopoldne zaključil z okroglo mizo, kjer so sodelovali mednarodni in slovenski govorci raziskovalnega in proizvodnega sektorja.  EIT Manufacturing, ki je največji inovacijski ekosistem za proizvodno industrijo v Evropi, je predstavil svoje različne priložnosti za sodelovanje. Na okrogli mizi pa so različni predstavniki industrije predstavili svoje delo in dosežke na področju magnetnih materialov.

Celotni dogodek je vodil direktor SRIP ToP doc. dr. Igor Kovač, direktor Instituta Jožef Stefan prof. dr. Boštjan Zalar pa je v pozdravnem nagovoru in s sodelovanjem na okrogli mizi pomembno prispeval k prepoznavnosti o pomembnosti tradicionalne mednarodne prireditve “Innovation Day Ljubljana, ki se že pripravlja na nov dogodek v naslednjem letu.

Foto: IJS

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *