Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 14.05.18 in Inštituti

22. maj – svetovni dan biodiverzitete

22. maj – svetovni dan biodiverzitete

 

Na 22. maj Zemljani praznujemo dan biodiverzitete, lahko bi rekli tudi kar »dan vsega živega« ali pa dan raznolikosti življena na našem planetu. Del te biodiverzitete smo tudi mi. Pa vendar… Ali raznolikost življenja, ki nas obkroža, sploh poznamo? Ali veste, da živijo  v Sloveniji vrste organizmov, ki ne živijo nikjer drugje na svetu? Ali veste, da smo v evropskem merilu država z izjemno visoko biodiverziteto?
Koliko se zavedamo pomena ohranjanja narave in koliko skrbimo za to, da jo bomo ohranili tudi zanamcem?
S takšnimi in podobnimi vprašanji se ukvarjajo v projektu Life Naturaviva. So zelo raznolika skupina, ki trenutno šteje 27 sodelavcev. Tudi med njimi obstaja velika pestrost. Po izobrazbi so zvečine biologi, nekaj agronomov, učiteljev, turistični delavec, … Združuje pa jih znanje in »zaljubljenost v naravo«. Znanje o naravi, izkušnje in doživetja želijo približati ljudem, kajti prepričani so, da je izobraževanje in ozaveščanje pot do ohranjene narave in z njo visoke biodiverzitete. Naravo ljudje potrebujemo, toda tudi narava potrebuje nas.
V ponedeljek, 21. maja 2018, ob 13. uri bodo predstavili projekt LIFE NATURAVIVA na Nacionalnem inštitutu za biologijo v Ljubljani.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali predstavitveni video projekta z vrhunskimi fotografijami narave, spoznali boste sporočilne vrste (»flag-ship species«), posvetili pa se bodo predvsem vprašanju zakaj se je potrebno o biodiverziteti nenehno in veliko pogovarjati. Rezultati Eurobarometra in naše začetne javnomnenjske raziskave so namreč pokazali, da se večina Slovencev sorazmerno slabo zaveda groženj biodiverziteti.

 

Foto: naturaviva.si

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *