Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 1.09.17 in Inštituti, Kreativnost, Univerze

23. slovenski festival znanosti: V vrtovih raziskovalne ustvarjalnosti

23. slovenski festival znanosti: V vrtovih raziskovalne ustvarjalnosti

Slovenska znanstvena fundacija pripravlja skupaj s strokovnimi partnerji iz institucij znanja ter posameznimi promotorji znanosti že 23. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo. Potekal bo od 25. do 27. septembra 2017 pod geslom »V vrtovih raziskovalne ustvarjalnosti«. V ospredju bodo biološke in tehniške vede, ki jih je razvil človek skozi stoletja glede odnosov do živali in rastlin. Častni pokrovitelj festivala je akademik prof. dr. Ivan Kreft, vrhunski raziskovalec in nosilec prestižnega priznanja »Ambasador Republike Slovenije v znanosti«.

Osrednje festivalsko prizorišče bodo predavalnice in laboratoriji Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki letos slavi 70. obletnico svoje ustanovitve. Kot slavljenki ji je pripadla tudi priložnost in čast, da se njeni raziskovalci in univerzitetni učitelji v večjem obsegu predstavijo splošni javnosti s svojimi znanstvenimi dosežki, vzpostavijo komunikacijo z učitelji s slovenskih osnovnih in srednjih šol, še zlasti pa z učenci in dijaki. Slednji predstavljajo nabor za novo generacijo slovenskih raziskovalcev. Glede na dejstvo, da letno migrira večje število mladih raziskovalcev iz Slovenije v od naše države ugodnejše okolje za znanstveno-raziskovalno delovanje, so akcije privabljanja novih potencialnih raziskovalcev vsekakor ne le zaželene, ampak nujne. Festival znanosti je vsakoletna priložnost, da poklicni raziskovalci pritegnejo mlade in med njimi prepoznajo tiste, ki imajo potencial in voljo za delovanje v znanosti. Po drugi strani pa slovenski festival znanosti promovira odlične in v svetu že uveljavljene izkušene raziskovalce.

Ena izmed trajnih nalog slovenskega festivala znanosti je tudi javna proslavitev velikih mislecev, znanstvenikov in inovatorjev, tako tistih, ki pripadajo ali so bili vpeti v slovenski etnični prostor, kakor tudi drugih, ki so naredili izjemno veliko za razvoj, mir ali sožitje med narodi. Letos so to Žiga Zois, Franc S. Karpe, Friderik I. Baraga, Karl Linne, Robert Boyle, Luigi Galvani in Thomas A. Edison. Udeleženci bodo proslavili tudi 125. obletnico rojstva vizionarja Hermana Potočnika Noordunga in sicer z več festivalskimi dogodki.

Program 23. slovenskega festivala znanosti sestavlja več sklopov. Največji bo s področja ved znanosti, ki so tesno povezane z Biotehniško fakulteto, nič manj zanimivi in pomembni pa bodo sklopi o planetu Zemlja in vesolju, o poštenosti v znanosti, o vplivu klasičnih jezikov in literature na oblikovanje človeka, o dosežkih slovenskih dijakov – mladih raziskovalcev na področju naravoslovnih in tehniških ved ter predstavitve škotskih popularizatorjev znanosti ob 20. obletnici sodelovnja med slovenskim festivalom znanosti ter Orkney International Science Festival.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *