Pages Menu
Categories Menu

Posted on 13.09.22 in Inštituti, Univerze

28. SLOVENSKI FESTIVAL ZNANOSTI

28. SLOVENSKI FESTIVAL ZNANOSTI

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) pripravlja že 28. Slovenski festival znanosti. ki bo potekal v Ljubljani med 27. in 29. septembrom 2022 na temo Znanost v vsakdanjem življenju. pod častnim pokroviteljstvom akademika prof. dr. Petra Štiha, predsednika SAZU.

Festivalski dnevi bodo posvečeni trem izjemnim osebnostim – sociologu dr. Thomasu Luckmannu (1927 – 2016), vizionarju Hermanu Potočniku Noordungu (1892 – 1929) in prevajalki in povezovalki slovenskih strokovnjakov in alpinistov z britanskimi, Fanny Susan Copeland (1872 – 1970). Po dveh letnih izvedbah na daljavo bo letošnji festival ponovno potekal v živo in hibridno.

Osrednje geslo letošnjega najstarejšega festivala znanosti na Slovenskem  Znanost v vsakdanjem življenju, sporoča javnostim, da je potrebno za dosežke znanstvenoraziskovalne ustvarjalnosti prenesti k ljudem, v njihovo vsakdanje življenje.

Med znanostjo in vsakdanjim življenjem so številne povezave. Ena izmed njih se nanaša na povezavo med znanostjo in vsakdanjim vedenjem (izkustvom). Ne le redka znanstvena področja so se razvila iz vsakdanjih izkušenj, po začetnih obdobjih pa so se zaradi razlik v načinu razmišljanja in delovanja oddaljila med sabo.

Potrebo po razumevanju narave in družbe, procesov in dogodkov, sprememb in posledic, so ljudi spodbudile, da so se v svoje vsakdanje vedenje vključili določena znanstvena spoznanja. Zlasti tista, ki predstavljajo del splošne pismenosti npr. glede oblike in položaja Zemlje v vesolju, glede sile težnosti, evolucije na našem planetu, itd. Velik del znanstvenih odkritij ali spoznanj pa še vedno ni vključen med vsakdanja izkustva. Izziv za vsakega tako predstavljajo vsebine letošnjega slovenskega festivala znanosti.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *