Pages Menu
Categories Menu

Posted on 18.05.23 in Inštituti

30 let delovanja SZF

30 let delovanja SZF

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je 16. maja 2023 vstopila v 30. leto izvajanja svojega poslanstva v Ljubljani, Sloveniji ter v mednarodnem prostoru.

Sicer pa  okviru SZF potekajo priprave na 29. slovenskem festivalu znanosti z mednarodno udeležbo Vesolje-Zemlja-Ljudje. Potekal bo v živo med 26. in 28. septembrom 2023. Vzporedno s pripravami je bila v maju aktivirana tudi akcija zbiranja denarnih sredstev za festival med gospodarskimi družbami, akademskimi inštitucijami ter posamezniki, ki se zavedajo svoje odgovornosti do okolja v katerem delujejo. V letu 2023 SZF slavi svoj jubilej-25 let razvijanja filantropije ”za več znanosti na Slovenskem” in prav izboljšanje javnega razumevanja znanosti je izboljšanje javnega razumevanja znanosti je prednostno področje delovanja SZF.

Trajno akcijo ”za več znanosti na Slovenskem” SZF uresničuje tudi z neodvisnimi denarnimi podporami doktorskim študentom in mladim doktorjem znanosti, Pri tem sodeluje že 22. leto s Svetovno federacijo znanstvenikov. V sodelovanju z njo je SZF vzpostavila leta 2022 nacionalni štipendijski program v okviru mehanizma Svetovni laboratorij. Generacijo desetih slovenskih štipendistov 2023/2024 sestavljajo štirje mladi doktorji znanosti in šest doktorskih študentov s treh državnih univerz ter iz pomembnih raziskoalnih inštitutov.

Konec maja (30. maja) bo SZF slovesno podelila že dvajsetič priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju ter desetič razglasila nosilca častnega letnega naziva Komunikator znanosti.

V  marcu je pripravila 5. letno srečanje članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti z dijaki slovenskih srednjih šol v domovini in zamejstvu (Celovec, Gorica) in sicer na temo Medicina pred izzivi časa, zdaj pa se že  pripravlja na obeležitev 10. novembra – Svetovnega dneva znanosti za mir in razvoj. Mladi navdušenci za znanost bodo skupaj z raziskovalci s področja farmacije, medicine in še nekaterih drugih znanstvenih disciplin razmišljali (postpandemičnimi) izzivi znanosti, z odprto znanostjo in priložnostmi, ki jih glede participacije v znanstvenoraziskovalnih procesih omogoča citizen science/občanska znanost.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *