Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 5.06.19 in Inštituti

4. Teden Kemijskega inštituta

4. Teden Kemijskega inštituta

Letošnji četrti Teden Kemijskega inštituta bo potekal od 10. do 14. junija 2019. V tem tednu bo inštitut širši javnosti predstavil svoje  znanstvenoraziskovalno delovanje in v ta namen pripravili vrsto različnih dogodkov.

Na osrednji slovesnosti bodo podelili prestižne Preglove nagrade Kemijskega inštituta za izjemne raziskovalne dosežke, priznanja Kemijskega inštituta za sodelovanje pri raziskovalnem delu in doktorsko štipendijo Janka Jamnika za perspektivnega mladega raziskovalca ali raziskovalko.

Gostili bodo predavanje dr. Davida Adama, nekdanjega urednika pri prestižni znanstveni reviji Nature, z naslovom ‘How to make an impact with your research’. Predavanju bo sledila delavnica z izbranimi mladimi raziskovalci na temo komuniciranja raziskovalnih dosežkov.

V nadaljevanju bosta predavala oba lanskoletna dobitnika Preglove nagrade za izjemne raziskovalne dosežke, prof. dr. Gvido Bratina in izr. prof. dr. Mojca Benčina, sledilo bo predavanje v okviru Foruma40, kjer se bo predstavil doktorski študent Janvit Teržan z Odseka za anorgansko kemijo in tehnologijo.

S predavanjem arhitekta in esejista Janka Rožiča, na temo prostorsko orientirane strukture, bodo predstavili, zakaj je v arhitekturi bistvena prostost prostora in zakaj pojem arhitektura uporabljamo tudi v prenesenem pomenu – arhitektura pesmi, romana, glasbene kompozicije, atoma in celo računalniškega programa. Obenem bo vodil omizje z naslovom ‘O strukturi – v znanosti in umetnosti, kulturi in naravi’, kjer bodo strokovnjaki z različnih področij predstavili pojem strukture v različnih ustvarjalnih poljih ter poskušali poiskati najmanjši skupni imenovalec, strukturne podobnosti in različnosti v odnosu do celote.

V Tednu Kemijskega inštituta bosta sicer potekali še dve omizji. Prvo bo v znamenju obeležitve UNESCO leta 2019 kot mednarodnega leta periodnega sistema elementov ter drugo omizje z naslovom ‘Kaj pomeni biti znanstvenik/ca?’.

Vse dni v tem tednu pa bodo javnosti odprta vrata Kemijskega inštituta,v katerem Tako bodo vsem zainteresiranim omogočili ogled raziskovalnih laboratorijev, jim predstavili delo in področja delovanja posameznih odsekov, ter jim razkazali vrhunsko raziskovalno opremo.

Več informacij najdete na: https://www.ki.si/novice/single-prikaz/novice/novica/4-teden-kemijskega-instituta/

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *