Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 28.09.19 in Inštituti

50 let Morske biološke postaje Piran, 1969-2019

50 let Morske biološke postaje Piran, 1969-2019

V sredo, 2. oktobra 2019, bo ob 14.uri v Biološkem središču v Ljubljani, v predavalnici B4, izr. prof. dr. Patricija Mozetič, predstavila 50 let Morske biološke postaje Piran, 1969 – 2019.

V predavanju bo predstavljena zgodovino Morske biološke postaje, od začetkov v starih prostorih, skromni raziskovalni opremi in lesenem čolnu do današnjih dni, ko se lahko z raziskovalno infrastrukturo postavimo ob bok mnogim morskim biološkim postajam v Evropi in drugje po svetu. V 50 letnem obdobju so raziskovalci razvijali temeljne in aplikativne raziskave, izvajali nacionalni monitoring in nudili podporo okoljskim politikam in drugim odločevalcem pri trajnostno usmerjenem gospodarskem in družbenem razvoju obalnega prostora in morja, hkrati pa so popularizirali in promovirali znanja o morju za večanje morske pismenosti v strokovni in laični javnosti.

Morska biološka postaja Piran Nacionalnega inštituta za biologijo (MBP) letos praznuje 50-letnico svojega obstoja. Ukvarja se izključno z raziskavami morskih ekosistemov, ustvarja vrhunsko znanje za razumevanje procesov in sprememb v morju. Pot do njene današnje vloge na lokalni in državni ravni ter v severnojadranski regiji je bila dolga, včasih bolj, drugič manj naporna in vijugasta, ko so iskali pravo ravnotežje med lastnimi raziskovalnimi izzivi in ‘oportunističnimi’ potrebami družbe za ohranitev postaje,… so zapisali v vabilu na predstavitev polstoletne obletnice.

Foto: Vlado Bernetič

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *