Pages Menu
Categories Menu

Posted on 24.05.17 in Featured, Galerije, Inštituti, Video

Dan očarljivih rastlin, “Fascination of Plants Day 2017”

Dan očarljivih rastlin, “Fascination of Plants Day 2017”

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je v maju že šesto leto  zapored organiziral Dan očarljivih rastlin, “Fascination of Plants Day 2017”, ki je nastal na pobudo evropske organizacije za raziskave rastlin EPSO ( European Plant Science Organisation). V svojem sporočilu so tudi zapisali:

Plants are fascinating. From one little seed, planted into soil, many green lives can arise – from small herbs up to big trees, or from ornamental flowers to substantial crops which all animals and mankind need to survive on this planet. Plant biologists estimate the total number of plant species roughly to be about 250,000. On the back of this coordinated activity we hope to plant again many virtual and constantly germinating seeds in the collective mind of the European and World Public that plant science is of critical significance to the social and environmental landscape now and into the future.

V svetovnem merilu ta dan obeležujejo vsako drugo leto, v Sloveniji pa ga pod okriljem Slovenskega društva za biologijo rastlin obeležujejo vsako leto.

Spoznavanje rastlin postaja vse bolj pomembno, saj je varovanje okolja in skrb za ohranjanje pestrosti tudi rastlinskega sveta ena od pomembnih nalog  izobraževanja današnjega človeka.

Prof. dr. Maruša Pompe, ki vsako leto pripravlja dogodek, je s sodelavci tudi tokrat v predstavitev vključila pestrost dejavnosti, ki zadevajo ukvarjanje z rastlinami. Odkrivanje  novosti  v znanosti o rastlinah, zakaj so pomembne za kmetijstvo, vrtnarstvo, gozdarstvo, kako rastline žlahtnimo, kako pomembna je  sončna svetloba zanje, zakaj so naš neobhoden vir prehrane, kaj vemo o bioizdelkih, so rastline lahko tudi del umetniškega ustvarjanja itd., je bilo le del predstavitve predvsem fakultet in institutov  pa tudi strokovnjakov drugih institucij.  Spoznavanje  vseh omenjenih vidikov  pa je del nenehnega izobraževanja in spremljanja novih spoznanj o svetu rastlin.

V pestrosti nekaterih predstavitev je bilo zanimivo “Pridobivanje rastlinskega olja s postopkom hladnega stiskanja semen”, kar je na namizni stiskalnici AIS P 60 pokazal Tomaž Poje s  Kmetijskega inštitua Slovenije. Pokazal pa je tudi različna semena oljnic kot npr. konoplje, ogrščice, lana, buče, sončnice, čička itd.

Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, nas je očaral z lesom. Davor Kržišnik je spregovoril o značilnostih različnih lesnih vrst, ki jih je bilo možno pogledati tudi pod mikroskopom, kot izjemno zanimivost pa je pokazal tudi 5000 let star ˇarheološki lesˇ, najden na Ljubljanskem barju.

Jan Jurij Eržen in Jurij Marinko z Oddelka za agronomijo Biotehniške fakuktete Univerze v Ljubljani, pa sta nazorno pokazala potek transporta vode po rastlini. Dvig vode iz korenin v najvišje dele predstavlja predvsem pri visokih drevesih zahtevno nalogo. Pojasnila sta, kakšne sile so potrebne in kakšne  so strukturne prilagoditve rastlinskih tkiv za učinkovito prevajanje vode.

Špela Pungaršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije je pokazala način izdelovanja herbarija nekdaj in danes. Zelo poučen je bil tudi ogled najstarejšega herbarija na Slovenskem, ki šteje kar 320 let in ga hranijo v Prirodoslovnem muzeju. Dan očarljivih rastlin res upravičuje svoje ime.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *