Pages Menu
Categories Menu

Posted on 30.11.22 in Inštituti

80. letnica prve kritičnosti

80. letnica prve kritičnosti

Institut “Jožef Stefan” IJS se v petek, 2. decembra 2022 ob 14. uri pridružuje mednarodnemu online dogodku (povezava do dogodka) ob 80. letnici prve kritičnosti, na katerem bodo sodelovali tudi kolegi Instituta »Jožef Stefan«. V živo se bodo javljali z raziskovalnega reaktorja TRIGA v Ljubljani in se s tem pridružili proslavi pomembnega dogodka, na katerem bo govoril tudi dobitnik Pulitzerjeve nagrade Richard Rhodes, avtor knjige The Making of the Atomic Bomb.

2. decembra 1942 je Enrico Fermi s sodelavci uspel postaviti prvi kritični eksperiment, v katerem je potekla vzdrževana verižna reakcija. Ta dogodek je bil povod za številne miroljubne uporabe jedrske energije in danes po svetu deluje več kot 440 raziskovalnih reaktorjev.

Reaktor TRIGA Mark II na Institutu »Jožef Stefan« je majhen raziskovalni reaktor, ki se uporablja kot izvor nevtronov pri eksperimentih, za obsevanje vzorcev za potrebe Instituta in zunanjih naročnikov in za šolanje in usposabljanje kadrov na področju jedrske tehnologije. Reaktor je bil zgrajen leta 1966 in prvotno opremljen samo za stacionarno obratovanje, leta 1991 pa je bil rekonstruiran tudi za pulzno obratovanje. Maksimalna toplotna moč v stacionarnem obratovanju je 250 kW, medtem ko v pulznem načinu za kratek čas doseže moči tudi do GW.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *