Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 22.01.21 in Svet

Ali lahko SARS-CoV-2 okuži nevrone in poškoduje možgansko tkivo?

Ali lahko SARS-CoV-2 okuži nevrone in poškoduje možgansko tkivo?

Raziskovalci na univerzi Yale so odkrili, da SARS-CoV-2  lahko neposredno okuži centralni živčni sistem in ob tem razkrivali nekatere učinke virusa na možganske celice.  Z ugotovitvami bi lahko medicini pomagali pri razvoju zdravljenja nevroloških simptomov , povezanih s Covid-19.

Čeprav velja, da je Covid-19 predvsem bolezen dihal, lahko virus prizadene številne druge organe v  telesu, tudi osrednje živčevje. Okužba le-tega je povezana z različnimi simptomi , od glavobola , izgube okusa in vonja, oslabljene zavesti pa vse do kapi in možganske krvavitve. Zato je razumevanje celotnega obsega  invazije virusa ključnega pomena za zdravljenje bolnikov. Le tako bo tudi mogoče ugotavljati dolgoročne posledice Covid-19, kamor je vključen tudi centralni živčni sistem, poudarja Akiko Iwasaki profesorica meedicine.

Kako pa SARS-CoV-2 okuži nevrone ali druge vrste možganskih celic? Prof. Iwasaki in soavtor  prof. Kaya Bilguvar sta analizirala sposobnost SARS-CoV-2 za napad na organoide človeških možganov, miniaturne 3D organe, gojene v laboratoriju. Ugotovila sta, da je virus lahko okužil nevrone v organoidih in uporabil mehanizem nevronskih celic za replikacijo. Virus si olajša razmnoževanje s pospeševanjem metabolizma okuženih celic, medtem ko sosednji neokuženi nevroni odmrejo, ko se jim zmanjša oskrba s kisikom.

SARS-CoV-2  v pljučne celice vstopa z vezavo na receptor ACE2, ni pa še znano, če je ta protein prisoten tudi na površini možganskih celic. Raziskovalci z Yale so ugotovili, da beljakovine ACE2 v resnici proizvajajo nevroni in blokiranje te beljakovine virusu onemogoča organoide človeških možganov. Prav tako so raziskovalci ugotovili, da je bila okužba centralnega živčnega sistema pri laboratorijskih miših veliko bolj smrtonosna kot okužba na pljučih.

Pri bolnikih, ki so podlegli okužbi, so SARS-CoV-2 odkrili v kortikalnih nevronih, okužene možganske regije pa so bile povezane z ishemičnimi infarkti, pri čemer zmanjšana oskrba s krvjo povzroči lokalizirano poškodbo tkiva in celično smrt.

Profesor Bilguvar pojasnjuje, da je študija dokazala, da lahko nevroni postanejo tarča okužbe s SARS-CoV-2 in to z uničujočimi posledicami lokalizirane ishemije v možganih. Nevrološki simptomi, povezani s Covod-19 in z omenjenimi posledicami, pa lahko pomagajo usmerjati zdravljenje bolnikov z nevronskimi motnjami.

Vendar bodo potrebne še nadaljnje študije, da bi raziskali, kaj je tisto, kar je pri pacientih sprožilo in usmerilo okužbo prav na osrednje živčevje. Raziskati bo potrebno način invazije virusa v možgane ter zaporedje okužb različnih vrst celic. To bi po mnenju profesorice Iwasaki omogočilo potrditi časovno zaporedje med okužbo s SARS-CoV-2 in ishemičnimi infarkti.

Celoten članek je dosegljiv tukaj: https://medicalxpress.com/news/2021-01-sars-cov-infect-neurons-brain-tissue.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

 

Foto: wikimedia/James.mcd.nz

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *