Pages Menu
Categories Menu

Posted on 15.02.24 in Featured, Inštituti, Video

Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo

Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo

Odprtje nove zgradbe Biotehnološkega stičišča (BTS) Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB), je velika pridobitev za znanost in tudi  za slovensko družbo, saj bodo znanstveniki in raziskovalci z izsledki raziskav še bolj povezani in vpeti v svetovni znanstveni prostor. Njihovo polje temeljnih in uporabnih  bioloških raziskav, ki se prepletajo s kemijo, fiziko , agronomijo, medicino, računalništvom in drugimi naravoslovnimi vedami, oplaja in širi vedenje tudi pri svetovanju raznim strokovnim službam javne uprave, da lahko utirjajo oblikovanje ustreznih razvojnih politik. Racionalna gradnja je laboratorije , kabinete, predavalnice in pisarne Skupnih služb umestila v pritličje in nadstropje , na streho pa so namestili raziskovalni čebelnjak in karantenski rastlinjak za proučevanje rastlin v simultano nadzorovanih pogojih. Slovesno odprtje so pospremili tudi s podelitvijo  nagrad Miroslava Zeia.

Veliko nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti NIB je prejela izr. prof. dr. Meta Virant-Doberlet, svetovno uveljavljena znanstvenica, ki je pomembno prispevala k uveljavitvi biotremologije kot novega raziskovalnega področja ter tako pripomogla k postavitvi NIB-a na svetovni zemljevid izjemnih raziskovalnih inštitucij. Biotremologija temelji na sintezi znanj in novih spoznanj o različnih fenomenih sporazumevanja živali z vibracijskimi signali, ki se prevajajo preko podlage.

Nagrada Miroslava Zeia NIB za izjemne znanstveno – raziskovalne ali razvojne dosežke v zadnjih petih letih na področju dejavnosti NIB je pripadla prof. dr. Maji Čemažar. Je redna profesorica molekulske biologije na Biotehniški fakulteti, Univerze v Ljubljani. Zaposlena na Onkološkem inštitutu, kjer je vodja sektorja za Raziskovanje in izobraževanje ter Oddelka za Eksperimentalno onkologijo. Njeno glavno raziskovalno področje  je translacijska onkologija na razvoju različnih pristopov genskega zdravljenja (usmerjenega proti tumorskemu žilju in spodbujanju imunskega sistema) z uporabo elektroporacije kot samostojne terapije, ali v kombinaciji z standardnimi načini zdravljenja.

Nagrada Miroslava Zeia za izjemni prispevek na področju dejavnosti NIB je šla dr. Magdi Tušek Žnidarič, ki  je izjemna strokovnjakinja na področju presevne elektronske mikroskopije (TEM) in s svojim delom prispeva pomembne rezultate k raziskavam NIB tudi v akademskih krogih kot v industriji.

V letu 2023 so doktorsko usposabljanje na NIBu uspešno zaključile doktorice Ana Fortič, Anja Pecman, Bernarda Majc, Špela Tomaž, ter Olivera Maksimovič. Izpostavljene pa so dr. Ana Fortič, dr. Anja Pecman, ter dr. Bernarda Majc.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *