Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 16.12.19 in Svet

Bo “robotski črv” v prihodnosti pomagal kirurgom pri posegu v možganih

Bo “robotski črv” v prihodnosti pomagal kirurgom pri posegu v možganih

Raziskovalci na Massachusetts Institute of Technology (MIT) so razvili sondo, ki jo kirurg lahko previdno vodi skozi krvne žile vse do možganov, kjer naj bi odstranil anevrizmo. Zdajšnji način teh posegov sestoji iz vstopa tanke žice, sonde, v arterijo v dimljah, nato s pomočjo rentgenske slike s fluoroskopa kirurg ročno pelje sondo po telesu do možganov ter z manevrom odstrani blokado. Postopek zahteva visoko specializirane veščine, zato tudi ni dovolj usposobljenih kirurgov, ki bi zadostili potrebam. Če lahko akutno možgansko kap zdravimo v prvih 90-ih minutah, se lahko stopnja preživetja znatno poveča. In raziskovalci si prizadevajo, da bi oblikovali napravo, ki bi maksimalno omogočala v tem času opraviti učinkovit poseg. In novi robot, navajajo, naj bi bila nadgradnja obstoječih kirurških naprav. Obstoječe so navadno narejene iz kovinske zlitine, prevlečene s polimeri. Če se med postopkom zataknejo na tesnem mestu, lahko povzročijo trenje in poškodujejo žilo.

Nove naprave naj bi oblikovali iz magnetno aktiviranih materialov in hidrogela, biokompaktnim materialom, narejenim predvsem iz vode. Kirurška sonda, prevlečena s hidrogelom, bi tako ustvarila nemoteno gibanje brez trenja. Preiskusi, ki so jih opravili na ustreznih replikah, so bili zelo uspešni in obetavni. Tak način bi kirurgu omogočil nadzor nad postopkom s krmilno palico, ki bi bila tudi oddaljena od fluoroskpskega sevanja.

Res je sicer, da so nekatere raziskovalne skupine že eksperimetirale z mehkimi roboti za odpravo strdkov na srcu, a se je potrebno zavedati, da so možgani zahtevnejši organ in zahtevajo drugačen pristop.

Celoten članek najdete na tej povezavi:

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/robotic-brain-worm-could-be-future-stroke-care-180973020/?utm_source=smithsoniandaily&utm_medium=email&utm_campaign=20190830-daily-responsive&spMailingID=40545258&spUserID=ODQyMTI2NTA3NTI4S0&spJobID=1582887423&spReportId=MTU4Mjg4NzQyMwS2

Foto: wikipedia

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *