Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 1.09.19 in Svet

Bo umetna inteligenca (AI) izboljšala zdravje za vse?

Bo umetna inteligenca (AI) izboljšala zdravje za vse?

Znanstveniki previdno, veliki koncerni in množica zagonskih podjetij  pa že navdušeno pripravljajo revolucijo v medicini. Kako naglo se razvija to področje in koliko pasti in nedorečenosti bo potrebno še raziskati preden bodo algoritmi umetne inteligence (AI) postali “partnerji” medicinskim strokovnjakom, je težko predvideti. Prav zato je vredna vse pozornosti analiza znanstvenega novinarja Jeremyja Hsuja, ki se je pogovarjal z mnogimi uglednimi raziskovalci. In v to panogo, ki veliko obeta, se že vlagajo milijarde tveganega kapitala. Bo uspel načrt postaviti novo medicinsko podlago, ki bo infrastruktura za sodobno zdravstvo?

Med zdravniki sicer prevladuje optimizem glede sodelovanja z umetno inteligenco, obstaja pa vprašanje, kako bi se to sodelovanje obneslo v klinični praksi. In si tudi niso na jasnem, če so namere uvajanja AI v zdravstvo izboljšanje življenja pacientov ali je ta vnema  zgolj področje uveljavljanja podjetij predvsem iz Silicijeve doline, zdravstvenih organizacij in zavarovalnic.  Če AI deluje, kot obljubljajo, bi lahko demokratizirali zdravstveno varstvo s povečanjem dostopa prebivalstva do njega. AI sistemi bi lahko sprostili preveč obremenjene zdravnike in zmanjšali tveganje za medicinske napake. Kritiki pa opozarjajo, da utegne naglica v uporabi AI poteptati pacientove pravice, spregledati pristranskost in razne omejitve.

Algoritmi strojnega učenja pa lahko pregledujejo nabor množice podatkov (ki jih je v zdravstvu res veliko) in iz njih oblikujejo nove napovedi in nove podatkovne vzorce, ki jih človek ne vidi. Za izkoristek takih napovedi pa so potrebni strokovnjaki, zdravniki, sicer  lahko pride do  zdravstvenih  ali finančnih posledic. Se pravi, da napovedim AI tudi zdravniki ne morejo vedno slepo slediti. Kljub tem opozorilom, je tehnologijo AI vredno tudi v takih primerih še naprej raziskovati in uporabljati na res velikih vzorcih podatkov.

Razmislek o uporabi AI pri izboljšani zdravstveni oskrbi se pojavlja tudi pri možnem uvajanju Siri-asistentke AI, ki bi zapisovala interakcije med zdravniki in pacienti, vnašala opombe v elektronski zapis in zdravnike opominjala, da podrobneje preučijo ustrezne dele bolnikove zgodovine. Zdravnik bi se tako znebil vloge uradnika in se lahko bolj posvetil pacientu.  Tudi zato se ob vseh omenjenih in drugih dilemah z naklonjenostjo razmišlja,  da bi umetna inteligenca ob uspešnih testnih preverjanjih lahko postala pomemben pomočnik človeku pri preoblikovanju sodobnega zdravstvenega varstva.

Celotno besedilo je dosegljivo na: https://www.smithsonianmag.com/innovation/will-artificial-intelligence-improve-health-care-for-everyone-180972758/?utm_source=smithsoniandaily&utm_medium=email&utm

 

Foto: youtube

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *