Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 17.10.18 in Svet

Body worlds: razstava človeških teles

Body worlds: razstava človeških teles

Gospodarsko razstavišče ponovno odpira vrata odmevni svetovni razstavi. Tokrat s področja človeške anatomije in zdravega življenjskega sloga. Prvič v Sloveniji  bo od 20. oktobra letos do 20. januarja prihodnje leto na ogled razstava Body Worlds Vital iz skupine razstav Body Worlds, ki si jih je po svetu ogledalo že 47 milijonov ljudi v več kot 90 mestih. Body Worlds Vital prek t.i. plastinatov – originalnih človeških teles ter multimedijskih prikazov odkrivajo, kakšno je telo, kadar je zdravo, v stanju ogroženosti ali obolelo. Eksponati so razstavljeni po sklopih človeški skelet, mišični sistem, živčevje, dihala, srčno-žilni sistem, prebavila, sečila ter razvoj zarodka do novorojenčka. Telesa oziroma organi so obdelani po posebnem postopku polimerizacije, ki ga je v 70. letih prejšnjega stoletja izumil prof. dr. Gunther von Hagens in ga imenujemo plastinacija. Za plastinacijo telesa je potrebnih približno 1500 ur dela.

Razstavo je pripravil Inštitut za plastinacijo iz Heidelberga pod vodstvom dr. Angeline Whalley. Razstavo v Ljubljani dopolnjuje  zanimiv program. Predavanja, vključena v ceno vstopnice, poljudno obravnavajo pomen zdravega življenjskega sloga, od zdrave prehrane do gibanja, razloge za razna obolenja in preventivne aktivnosti.

Razstava Body Worlds Vital ni repriza razstave Razkrita telesa (2012), ki je  prihajala iz ZDA. Na njej je mogoče videti ohranjena človeška telesa v gibanju s poudarkom na zdravem življenjskem slogu, eksponati  pa so rezultat donatorskega programa.

Več o razstavi: www.bodyworldsvital.si

Foto: Body Worlds

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *