Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 1.07.19 in Svet

Branko Milanović: Različnost svetov med včeraj in danes

Branko Milanović: Različnost svetov med včeraj in danes

Ekonomist Branko Milanović, gostujoči profesor Univerze v New Yorku, v analizi pojasnjuje razloge, ki so pripeljali do današnjih globokih družbenih sprememb. Nikakor jih ne gre primerjati s tistimi z začetka 20. stoletja. Te primerjave, h katerim se zatekajo nekateri analitiki, so napačne, pravi. Naše nelagodje z današnjim razvojem izhaja iz “neznanega”, s katerim se soočamo. Politični prostor se naglo preoblikuje, kar se odslikava v globokih družbenih spremembah. Klasični delavski razred je v upadu, prav tako sindikati, iz javnega življenja navidezno izginja religija, globalizacija je v vzponu, modificira se tudi naše zasebno življenje in povečuje se okoljska zavest.

Sekundarna delitev na levo in desno zato ni več tako učinkovita. Nova nasprotja bi se zdaj lahko pojavila med tistimi, ki imajo koristi od takih razmer in tistimi, ki so ostali na obrobju – neoliberalna urbana buržoazija nasproti skupinam zavezanim tradicionalnemu načinu življenja. In v takih razmerah je odveč in napačen govor o konfliktu med fašisti, komunisti, liberalci… Gre za nove politike in uporaba starih, neprimernih izrazov in etiket, je preživela. Najti bo potrebno nove oznake in uvesti drugačen diskurz  za današnji zapleten politični svet.

Branko Milanović je srbsko-ameriški ekonomist, strokovnjak za razvoj družbene neenakosti. Je gostujoči profesor na Centru za podiplomski študij City Univerze v New Yorku. Bil je tudi vodilni ekonomist v raziskovalnem oddelku Svetovne banke.

Članek je v celoti dostopen:  https://www.socialeurope.eu/this-time-is-different

Foto: tromba

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *