Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 29.04.20 in Featured, Galerije, Video

COVID-19 Sledilnik – COVID-19 Slovenia Tracing

COVID-19 Sledilnik – COVID-19 Slovenia Tracing

Sledilnik.org je edinstvena odprta in prostovoljna znanstvena skupnost, ob kateri  so se zdužili prostovoljci v času epidemije Covid-19. Gre za računalniške inženirje, podatkovne znanstevnike in statistike, ki so razvili platformo za zbiranje podatkov iz nestrukturiranih institucionalnih virov, povezanih z epidemijo.  Na osnovi tega so razvili nekaj kompleksnih matematičnih modelov, s katerimi lahko ocenjujejo učinkovitost ukrepov in njihove posledice za preprečevanje širjenja bolezni, povezane s Covid-19. Skupnosti strokovnjakov, ki deluje pro bono, so se kmalu pridružili tudi poznavalci ekonomije, družboslovja, humanistike…Gotovo gre paradigmatski vzorec delovanja, za svojevrstno skupnost, ki je zdužila znanje in sposobnosti z željo  pomagati in strukturirati razmere, v katerih so se znašli Slovenci v koronakrizi.

Luka Renko, je idejni vodja projekta, ki je v razmerah bliskovito reagiral in začel z zbiranjem in urejanjem podatkov za Sledilnik. Njegov opus znanja je obsežen, udejstvuje se kot  investitor in mentor zagonskim podjetjem preko sklada Silicon Gardens Fund. Pred tem je bil vodja razvoja v podjetjih Outfit7 / Ekipa2, Marg in HERMES SoftLab / Comtrade.

Dr. Aleks Jakulin je bil pred Sledilnikom profesor statistike na Columbia University v New Yorku, ustanovil in vodil je več visokotehnoloških podjetij. Za svoje raziskovalno delo pa je dobil nagrado združenja EurAI za najboljši evropski doktorat iz umetne inteligence. Še kot najstnik je bil soavtor formata PNG, ki je najbolj razširjen grafični format na internetu, vodil je tudi referenčno implementacijo enega od JPEG standardov.

Več zanimvih grafov v povezavi s COVID-19 najdete na: https://covid-19.sledilnik.org/#/stats

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *