Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 17.05.21 in Inštituti

Dan očarljivih rastlin  2021

Dan očarljivih rastlin 2021

Dan očarljivih rastlin (ang. Plant Fascination Day) po celem svetu obeležujemo 18. maja in z njim javnost ozaveščamo o pomenu znanosti o rastlinah in s tem o pomenu rastlin za življenje na našem planetu. V Sloveniji dogodek koordinirajo Slovensko društvo za biologijo rastlin, Nacionalni inštitut za biologijo in Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami, ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin. Osrednjega slovenskega dogodka dneva očarljivih rastlin se je v letih 2012–2019 letno med drugimi obiskovalci udeležilo tudi približno 1000 osnovnošolcev iz cele Slovenije. Otrokom so bile rastline predstavljene s praktičnimi prikazi, delavnicami, kvizi in igrami, na katerih so na njim primeren in zanimiv interaktiven način spoznavali svet očarljivih rastlin in delo znanstvenikov.

Ker dogodek že drugo leto zapored preprečuje pandemija bolezni COVID-19, so se koordinatorji dogodka odločili, da vsakoletno najbolj obiskani del dneva očarljivih rastlin predstavijo v knjigi Očarljivi poskusi z rastlinami.  V knjigi je zbranih  25 najbolj priljubljenih poskusov, ki so jih v preteklih letih na dnevih očarljivih rastlin izvajali osnovnošolci. Poskuse v knjigi hudomušno izvajata kakteja Katka in fikus Filip izpod čopiča ilustratorja Mateja de Cecca. Pri pripravi knjige, ki so jo uredile Marina Dermastia, Špela Baebler in Maruša Pompe Novak je sodelovalo 46 avtorjev, iz 15 inštitucij. Še večje pa je število avtorjev, ki so sodelovali pri pripravi spremljajočih posnetkov, namenjenih spodbudi bralcev, da poskuse v resnici izvedejo. Dostop do posnetkov omogočajo črtne kode in spletni naslovi, ki so natisnjeni pri posameznih poskusih. Prav ti posnetki dodajajo knjigi posebno vrednost, saj iste poskuse izvajajo tako strokovnjaki v laboratorijskem okolju, kot tudi otroci doma.

Izdajatelja knjige – Slovensko društvo za biologijo rastlin in Nacionalni inštitut za biologijo bosta knjigo predstavila v torek, 18. maja 2021 ob 15. uri po spletnem predavanju Marine Dermastia v počastitev dneva očarljivih rastlin z naslovom Očarljivo popoldne z rastlinami https://mailchi.mp/rokus-klett/mala-modra-akademija-579251?e=[UNIQID].

Od 18. 5. do 25. 5. 2021 bo knjiga na voljo po akcijski ceni 12 EUR. Lahko si jo ogledate in naročite na spletni strani: http://www.nib.si/knjiznica/ponudba-strokovne-literature?view=details&id=22.

Foto: NIB

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *