Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 24.07.18 in Svet

David Runciman: “How democracy ends”,

David Runciman: “How democracy ends”,

“How democracy ends” je izjemno odmevna knjiga Davida Runcimana, politologa, profesorja na univerzi Cambridge in tudi avtorja kar nekaj drugih odmevnih del. Omenjena knjiga pa je bila tudi povod za pogovor urednika revije Boston Review Joshue Cohena z avtorjem.

Runciman hipotetično razmišlja o času druge polovice 21. stoletja, ki bo nujno spremenil način življenja in hkrati funkcioniranje politike, kakšno poznamo danes. Tej tudi očita, da se sploh ne ukvarja s ključnimi problemi današnjega časa, npr. s silovitim tehnološkim razvojem, zaposlenostjo, delavskimi pravicami, klimatskimi spremebami. V tem okviru se tudi demokracija pojmuje zgolj kot ritual brez vsebine. Živi od ceremonijala, njeno bistvo, njena substanca, pa je vedno bolj skopa, izpraznjena. Bistvo demokracije pa je v tem, opozarja, da ljudem obljubja reševanje problemov, jim nudi dostojanstvo preko možnosti glasovanja in daje rezultate. V prihodnosti pa se utegne demokracija razklati na osnovi teh dveh pomenov. Živimo v času nekakšnega prehodnega obdobja, ko nam tudi pravica do glasovanja ne daje vseh zagotovil. Digitalne tehnologije sicer obljubljajo reševanje nekaterih problemov in dajejo več možnosti izražanja naših glasov, vendar ne zbližujejo prej omenjenih razhajanj. Posledično, pravi Runciman, se bo v drugi polovici 21. stoletja, verjetno vse bolj pojavljala množica neodvisnih  kandidatov, ki bodo vse bolj asociirali na nekakšne pop-zvezde.

Analitiki pa premalo upoštevajo razlike med 20. in 21. stoletjem. Minulo stoletje je z eksistencialnimi katastrofami mobiliziralo ljudi za demokracijo. Čas 21. stoletja pa odkriva razmere, ko spori, vojne ne pomenijo več boja za nacionalni obstanek. Klimatske katastrofe, nevarnost nuklearnih napetosti in vse bolj pametne tehnologije, ki se izmikajo naši kontroli, se več ne umeščajo v ta model. In te stvari se nekako oddaljujejo od demokratičnega načina življenja, so predvsem domena zgolj posebnih ekspertov.

Njegove ideje in analize, predstavljene v knjigi, so v bistvu antifatalistične, ker kljub vsemu  ponujajo mnogo izhodov prihodnjega načina življenja, izrecno poudarja. Frustrirajo pa ga zgodovinske reference, ki se nanje pogosto sklicujemo. In v demokratične politike, ki so nam dobro služile v 20. stoletju, pa ne verjame veliko. Vprašanje je, koliko nam bodo v pomoč v prihodnosti, zato je tudi potreben temeljit razmislek.  Živimo namreč v času globalne politične frustracije.

 

Izvorni članek je dosegljiv na: https://bostonreview.net/politics/david-runciman-joshua-cohen-democratic-coming-apart

Foto: twitter

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *