Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 6.09.21 in Inštituti

Dediščinska znanost kot instrument povezovanja med vedami

Dediščinska znanost kot instrument povezovanja med vedami

Svet za razvoj pri SAZU pripravlja 13. septembra 2021 ob 11. uri že četrti posvet o Dediščinski znanosti  kot inštrumentu povezovanja med vedami.

Dediščinska znanost je interdisciplinarna domena znanstvenih raziskav dediščine, ki išče odgovore na zapletena vprašanja o razumevanju, ohranjanju in trajnostnem upravljanju z dediščino. S tem, da naslavljamo raziskovalne probleme z orodji različnih domen naravoslovnih znanosti, inženirstva, digitalnih, ekonomskih in humanističnih disciplin, hkrati izboljšamo kvaliteto življenja in krepimo družbeno in narodno zavest.

Na osnovi 1. in 2. posveta, v okviru katerih je Svet za razvoj pri SAZU raziskal  mednarodne primere dobre prakse interdisciplinarnega in medinstitucionalnega sodelovanja na področju dediščinske znanosti in  odločevalske okvire na področju raziskovalnih in razvojnih politik v Sloveniji ter institucionalne prakse na področju dediščinskih raziskav, se je pokazala potreba po razvoju integralnih smernic razvoja na tem področju, in sicer od spodaj navzgor.

V okviru Strategije kulturne dediščine 2020–2023 je predvidena koordinacija pristojnih ministrstev, ARRS in institucij znanja, da se uokviri strateški razvoj področja. Svet za razvoj pri SAZU predstavlja okvir, v katerem raziskovalna skupnost in skupnost deležnikov, kot sta ICOMOS Slovenija in Društvo restavratorjev Slovenije, razišče, uskladi in oblikuje dokument, ki bo predstavljal smernice razvoja in s tem podlago za usklajevanja na nivoju odločevalcev in oblikovalcev raziskovalno-razvojnih politik.

Četrtemu posvetu, podobno kot tretjemu, je podlaga Osnutek smernic razvoja dediščinske znanosti,  gradiva in posnetka prvega ter drugega posveta so dostopni na povezavi: https://www.sazu.si/events/607d4cb4d52456f658f7d67e.

Posvet bosta moderirala dr. Jernej Hudolin (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije) in prof. dr. Matija Strlič (Univerza v Ljubljani in University College London),  potekal pa  bo preko povezave zoom

https://us06web.zoom.us/j/89538876277?pwd=RThvQVNITUtJRWplbnFObkZPV3Z1dz09

Meeting ID: 895 3887 6277

Passcode: 030921

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *