Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 30.03.16 in Univerze, Znanstveni dosežki

DNEVI INDUSTRIJSKE ROBOTIKE 2016

DNEVI INDUSTRIJSKE ROBOTIKE 2016

Robotika je izjemno zanimivo področje, katere razvoj gre v smer interakcije med človekom in robotom. Temu področju so letošnje leto snovalci dogodka Dnevi industrijske robotike – DIR 2016 posvetili še posebno pozornost. Namen DIR 2016 je krepitev sodelovanja med industrijo, fakulteto in študenti, obenem pa omogočiti študentom, da spoznajo podjetja v Sloveniji, ki se ukvarjajo s področjem robotike in iščejo morebitne nove sodelavce.

Robot Motoman - pikado

Dogodek, ki se bo odvijal že deseto leto zapored, bo potekal v tednu od 4. do 8. aprila 2016 v avli Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Ker je področje robotike zelo dinamično in se vsako leto zgodi veliko novosti, prvi dan namenjajo vabljenim predavanjem strokovnjakov. Letošnje leto bo potekalo predavanje o naprednih robotih v kmetijstvu, nato pa bo predstavljeno majhno avtonomno robotsko plovilo, ki izvaja meritve onesnaženosti, lokalnih vremenskih razmer in opozarja na izredne dogodke na morju. Prisluhnili boste lahko tudi podjetjema RLS in L-tek, ki  bosta prisotne seznanili z novostmi in razvojem obeh podjetij.

ABB - polnjenje epruvet

Naslednje tri dni, torej, od torka, 5. aprila, do četrtka, 7. aprila, sledijo ogledi aplikacij, ki so zamisli študentov Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in so nastale v sodelovanju s slovenskimi podjetji. Ta vsako leto z veseljem sodelujejo pri nastanku aplikacij in samega dogodka. Tako se boste lahko pomerili v igri pikado proti robotu podjetja Motoman ali pa v igranju domin, kjer vas bo poskušal premagati robot podjetja Mitsubishi. Ker je sodelovanje med robotom in človekom zelo pomembno, boste na eni od aplikacij skupaj z robotom YuMi podjetja ABB sestavljali električni števec. Ta robot je zasnovan ravno z namenom, da lahko človek in robot delata skupaj.

Robomasaza

Preizkusili boste lahko tudi, kako poteka operacija s pomočjo robota Motoman in haptičnih robotov Omega in 3D kamer. Pozabili nismo niti na bolj sproščujoče aplikacije in tako letos predstavljamo aplikacijo Robomasaža, kjer bo robot podjetja ABB dodobra sprostil vaš hrbet. Zraven pa boste lahko poizkušali pokovko, ki jo bo za vas pripravil robot iz podjetja Kuka.

Del aplikacij bo tudi industrijske narave. Tako bosta robota podjetja Fanuc in podjetja Stäubli sestavila pravo tiskano vezje, robota podjetij ABB in Epson pa bosta prikazala polnjenje, zapiranje in pakiranje epruvet.

V petek, 8. aprila, na zadnji dan dogodka bo potekala strokovna ekskurzija v podjetji Cimos iz Kopra ter Titusplus iz Dekanov.

 Za več informacij si oglejte spletno stran dogodka: www.dnevirobotike.si.

Foto: FE UL

 

 

 

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *