Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 13.04.22 in Univerze, Znanstveni dosežki

Doc. dr. Matija Pretnar s FMF UL dobitnik  nagrade na področju programske opreme – »Test of Time Award«

Doc. dr. Matija Pretnar s FMF UL dobitnik nagrade na področju programske opreme – »Test of Time Award«

»Test of Time Award« je nagrada, ki jo podeljuje Evropska krovna konferenca o teoriji in praksi programske opreme ETAPS. Doc. dr. Matija Pretnar s Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) UL si nagrado deli s kolegom in mentorjem, prof. dr. Gordonom D. Plotkinom z Univerze v Edinburgu.

Nagrado, ki dokazuje in potrjuje relevantnost njune predikcije izpred 10-ih let, in sicer na področju razvoja programskih jezikov, sta raziskovalca prejela za objavo v članku Handlers of Algebraic Effects, ki je bil predstavljen na konferenci European Symposium on Programming ESOP 2009. Konferenca je potekala pod okriljem Evropske konference o teoriji in praksi programske opreme – ETAPS in predstavlja vodilno evropsko konferenco na področju programskih jezikov.

»Računalnike (npr. take v avtomobilih) programiramo prek osnovnih ukazov (prižgi luč, izmeri trenutno hitrost, zmanjšaj dotok goriva, …), ki jih sestavljamo v strukture kot so pogojni stavki (če je trenutna hitrost večja od tiste na tempomatu: zmanjšaj dotok goriva) ali zanke (ob pritisku na gumb za zaklep trikrat ponovi sledeče: prižgi žaromete, ugasni žaromete). V nagrajenem članku sva z mentorjem predstavila novo tako strukturo: prestreznike učinkov. Z njimi lahko na preprost način izrazimo več do zdaj znanih konstruktov, kot na primer sistematično preiskovanje vseh možnih stanj ali pa sočasno izvajanje več ukazov (kar je danes, ko se programi izvajajo tako lokalno kot v oblaku, še posebej koristno)«, je ob nagradi povedal doc. dr. Matija Pretnar, ki na UL FMF poučuje računalništvo, trenutno pa raziskuje učinkovito izvajanje prestreznikov. »Nagrade sem izjemno vesel, a mojih načrtov za naprej ne bo veliko spremenila. Še naprej se bom posvečal raziskavam prestreznikov in svojemu pedagoškem delu«, je ob nagradi povedal doc. dr. Pretnar.

Prof. dr. Tomaž Košir, dekan FMF UL pa je ob tem uspehu pomembnega priznaja kolegu poudril…: »...s tem dokazuje raziskovalno odličnost, ki je pomemben fokus dela in aktivnosti naše fakultete. Močno si prizadevamo tudi za prenašanje raziskovalnih rezultatov v naše pedagoško delo, k čemur Matija Pretnar pomembno prispeva. «

 

Foto: FMF

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *