Pages Menu
Categories Menu

Posted on 6.05.15 in Featured, Univerze, Video

Doc. dr. VITOMIR ŠTRUC: Trend zadnjih let računalniškega vida je “globoko učenje”

Doc. dr. VITOMIR ŠTRUC: Trend zadnjih let računalniškega vida je “globoko učenje”

Ogranizacija mednarodnih konferenc, zlasti ko gre za pokroviteljstvo mednarodno ugledne institucije, ni enostavna. Falulteti za elektrotehniko(FE) in fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) Univerze v Ljubljani (UL), je v začetku maja uspelo pripraviti zelo odmevno, visoko strokovno mednarodno znanstveno konferenco FG-2015, katere pokrovitelj je bil ameriški IEEE. Vrhunski raziskovalci so predstavili razvoj najnaprednejših tehnologij računalniškega vida. Ob visoko strokovnem delu predavanj pa so si obiskovalci na demostracijah prototipnih tehnologij vodilnih svetovnih univerz lahko ogledali zadnje raziskovalne dosežke in interaktivnega preizkušanja prototipov. Prikaze novosti nam je nadrobneje pojasnjeval doc. dr. Vitomir Štruc s Fakultete za elektrotehniko, ki je bil med najbolj zaslužnimi strokovnjaki, da je fakulteta gostila konferenco. Dr. Štruc je sicer član Laboratorija za umetno zaznavanje, sisteme in kibernetiko. Raziskovalno pa se ukvarja s področjem razpoznavanja vzorcev, biometrije, razpoznavanja obrazov, razpoznavanja emocij, analize in obdelave signalov, strojnega učenja, računalniškega vida, obdelave in analize slik ter drugimi sorodnimi področji. Že te reference mu dajejo legitimiteto, da nam je ustrezno pojasnil delovanje nekaterih novosti. Robotka Nea – Neo je na videz navaden humanoidni robotek, s katerim se je mogoče interaktivno pogovarjati. Med pogovorom Neo analizira sogovornikov obraz, razpoznava njegovo mimiko in kretnje ter opredeli njegov značaj ali čustveno stanje.

 _MG_7560

Takšne tehnologije so uporabne kot tehnološka podpora uporabnikom, ki bi želeli med pogajanji ali razgovorom s strankami na objektiven način ovrednotiti značaj ali čustveno stanje sogovornikov. Zanimiv je bil tudi prototipni vmesnik za upravljanje računalniških aplikacij, ki omogoča upravljanje računalnika preko gest, prepoznanih z uporabo globinskega senzorja. Prepoznane geste računalnik nato pretvori v ukaze, ki jih uporabi za manipulacijo z navideznimi objekti. Pri upravljanju prototipa si lahko uporabnik nadene očala za navidezno resničnost in s tem dobi občutek, da dela z realnimi 3D objekti.

_MG_7555

Presenetljiv je bil tudi prototipni sistem Univerze Carnegie Mellon, ki lahko iz video posnetka obraza v realnem času izdela 3D model obraza in ga uporabi za analizo obrazne mimike. Prototipna tehnologija podjetja Vicarious pa lahko izdela 3D model obraza in ga zamenja z modelom obraza druge osebe. Takšna tehnologija omogoča zamenjavo vašega obraza v video posnetku z obrazom kakšne druge osebe, kar je lahko v tej fazi tudi zabavno. Na ogled so bile tudi zanimive prototipne tehnologije za varovanje zasebnosti v video posnetkih, tehnologije za animacijo nadomestnih likov (avatarjev), tehnologije za analizo človeških obrazov, biometrični sistemi za prepoznavanje obrazov in druge.

Foto & video: Igor Domijan

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *