Pages Menu
Categories Menu

Posted on 16.11.22 in Univerze

Dogodki  v ospredju Univerze v Ljubljani

Dogodki v ospredju Univerze v Ljubljani

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič, je na srečanju z novinarji predstavil nekatera pomembna in odmevna dogajnaja, ki so že bila, druga pa bodo v ospredju prihodnje tedne.

Vsekakor velja izpostaviti srečanje Zveze afriških raziskovalnih univerz (ARUA) in mednarodne mreže evrospkih raziskovalno usmerjenih univerz The Guild, katere članica je tudi Iniverza v Ljubljani. Na srečanju v Cape Townu so postavili temelje za nova interdisciplinarna partnerstva med afriškimi in evropskimi univerzami, ki temeljijo na pravičnosti in vključenosti.

Več kot 30 rektorjev  in prorektorjev univerz iz Afrike in Evrope je 3. in 4. novembra razpravljalo o vprašanju, kako okrepiti raziskovalno zmogljivost afriških univerz. Najti je potrebno nove načine sodelovanja, da bi izkoristili potenciale raziskovalcev za splošno dobro. Zvezi načrtujeta oblikovanje skupnih centrov odličnosti, skupnih doktorskih šol in drugih oblik sodelovanja, da bo dosegli tudi z vključevanjem javnosti spremebe v družbi.

V tednu med 21. in 25 novembrom 2022  bo Univerza v Ljubljani gostila teden zveze EUTOPIA.  Članica te zveze je tudi Univerza v Ljubljani, učne in raziskovalne skupnosti, ki združuje deset evropskih univerz z enotnim vodilom – ustvariti odprt, raznolik in multikulturno usmerjen visokošolski prostor. Pod sloganom Univerza prihodnosti, vesolje priložnosti, se bo na različnih prizoriščih zvrstil nabor delavnic, seminarjev in drugih vsebin tako za študente, raziskovalce, strateške partnerice in preostale članice zveze EUTOPIA. Poleg Univerze v Ljubljani sodelujejo še Vrije Universiteit (Belgija), CY Cergy Paris Universite (Francija),  Göteborgs universitet (Švedska), Universitat Pompeo Fabra (Španija), University of Warwick (Združeno kraljestvo) Università Ca ́Foscari Venezia (Italija) Technische Universitat Dresden (Nemčija), Universidade NOVA de Lisboa (Portugalska) in Univerza Babes-Bolyai v Cluju (Romunija). Tako Eutopia združuje 139 evropskih fakultete z 198.303 študenti ter 23.700 raziskovalci in pedagogi.

Evropska komisija je EUTOPIO prepoznala tudi kot eno najboljših zvez, priznanje odličnosti EUTOPIE pa je tudi nastop rektorja UL na srečanju 300 evropskih univerz na plenarnem dogodku ob zaključku francoskega predsedovanja Svetu EU.

3. decembra 1919 je na Univerzi v Ljubljani potekalo prvo predavanje v slovenskem jeziku, zato ta dan štejemo za rojstni dan najstarejše in največje visokošolske ter znanstvenoraziskovalne ustanove v Sloveniji, ki danes uživa ugled tudi v svetovnem merilu. Univerza v Ljubljani se ponaša z mnogimi, izjemnimi uspehi in vsako leto v Tednu univerze, ko praznujejo rojstni dan, predstavljajo najodličnejše raziskovalne dosežke, podeljujejo častne nazive, plakete, nagrade in priznanja tistim, s pomočjo katereih je UL iz leta v leto boljša. Tudi letos bodo v tednu od 28. novembra do 3. decemra vrsta dogodkov, ki si sledijo od Predstavitve najodličnejših raziskovalnih dosežkov, Slavnostne seje senata, Podelitev svečanih listin za najboljše študijske dosežke, Podelitev svečanih listin za študente pri obštudijskih dejavnostih, Podelitev priznanj strokovnim sodelavcem in sodelavkam, Svečana podelitev nazivov zaslužna profesorica in zaslužni profesor, Slovesna ppodelitev Prešernovigh nagrad za študente, Dobrodelni koncert Srčna UL in Dan odprtih vrat z vodenimi ogledi.

Foto: Univerza v Cape Townu

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *