Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 5.01.18 in Inštituti

Dr. Boris Petelin: RETROSPEKTIVA RAZISKOVALNEGA DELA NA NIB V OBDOBJU 1999-2018

Dr. Boris Petelin: RETROSPEKTIVA RAZISKOVALNEGA DELA NA NIB V OBDOBJU 1999-2018

Kandidat dr. Boris Petelin bo predstavil svoje znanstveno in strokovno delo na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo, od svoje zaposlitve na NIB leta 1999 do danes. Njegovo raziskovalno delo temelji na numeričnem modeliranju dinamike obalnega morja s pomočjo uveljavljenega oceanografskega numeričnega modela Princeton Ocean Model (POM) in podatkovnem rudarjenju rezultatov večjih in uveljavljenih oceanografskih numeričnih modelov (npr. za Sredozemsko morje) ter podatkov, pridobljenih z meritvami na morju.

V okviru delovnega področja oziroma raziskav obalne oceanografije na NIB MBP se je pojavila potreba po razvoju numeričnih modelov z visoko ločljivostjo, ki bi pokrivali območje slovenskega morja in bi bili  ugnezdeni v večje modele z nižjo ločljivostjo (Jadransko morje). Modeli z višjo ločljivostjo bolje prikazujejo cirkulacijske razmere v obalnem morju in so uporabni tudi za preučevanje dinamike sedimentov. Prikazani bodo primeri uspešne uporabe takšnih modelov. Po drugi strani je v današnjem času prišlo do hitrega razvoja metod prostorsko-časovnega podatkovnega rudarjenja, ki so našle svoje mesto tudi v oceanografiji. S pomočjo teh metod razkrijemo različne cirkulacijske podstrukture v rezultatih numeričnih modelov in bo v tej smeri prikazanih nekaj zanimivih rezultatov rudarjenja rezultatov modela za Sredozemsko morje.

Predavanje dr. Borisa Petelina bo  v sredo, 10. januarja 2018, ob 10. uri  na Morski biološki postaji, Fornače 41, v Piranu, v sejni sobi MBP.

Foto: NIB

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *