Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 16.08.21 in Featured, Inštituti, Video

dr. Edvard Kobal, Slovenska znanstvena fundacija (SZF)

dr. Edvard Kobal, Slovenska znanstvena fundacija (SZF)

Slovenska znanstvena fundacija (SZF), ki so jo že leta 1994 ustanovile najpomembnejše slovenske raziskovalne, izobraževalne, gospodarske, denarne in medijske organizacije ter Vlada Republike Slovenije, je slovenska nacionalna ustanova za pospeševanje in javno predstavitev znanosti. S fundacijo je tesno povezan njen prvi in dolgoletni direktor Edvard Kobal, doktor kemijskih znanosti, ki njeno poslanstvo predano vodi vsa ta leta. Z zavezo znanosti in njenemu poslanstvu, ki jo izpričuje kot intelektualec, nenehno nadgrajuje in poudarja pomen širjenja znanosti tudi s podeljevanjem priznanj. Tako že od leta 2003 podeljujejo Priznanja »prometej znanosti za odličnost v komuniciranju« za raziskovalce, umetnike, učitelje in novinarje, ki se odlikujejo v komuniciranju znanosti z različnimi javnostmi, še zlasti s splošno javnostjo.

Poleg omenjenega priznaja ima prestižen pomen tudi častni naslov Komunikator (komunikatorica) znanosti, ki ga Slovenska znanstvena fondacija podeljuje od leta 2013.

Tega prejme posameznik, ki se je v posameznem letu odlikoval v komuniciranju znanosti z določeno javnostjo (splošna, strokovna, politična …).

Izjemno odmevni so tudi vsakoletni Festivali znanosti, ki združujejo različne generacije. Uveljavljeni raziskovalci in mentorji odkrivajo s predavanji in praktičnimi delavnici pri mladih bogastvo sveta znanosti. Zato so ti festivali  vedno navdušujoči. Minulo leto, ki so ga zaradi pandemijskih razmer v glavnem izpeljali v hibridni, on-line, obliki, je imenitno uspel in ponudil množico tudi aktualnih vsebin, povezanih z virusom SARS-CoV-2.

Tudi letošnji Festival znanosti z mednarodno udeležbo bo podoben lanskemu, pove dr. Kobal, in …”predstavlja izjemno velik izziv za raziskovalke in raziskovalce po svetu, pa tudi v zamejstvu ter v domovini. Soočeni smo z veliko zdravstveno krizo, ki pa je hkrati tudi ekonomska in socialna. Zdravstvena kriza je večino državljanov izjemno hitro streznila, hkrati pa so ob pojavu razvitih cepiv proti koronavirusu proti koncu leta 2020 državljani spoznali pomen znanstvenega raziskovanja in s tem prizadevanj številnih raziskovalcev, da odkrijejo rešitve problemov, ki nam onemogočajo več kot le vzdržno življenje ter delovanje na različnih področjih ustvarjanja”. Festival bo potekal v času od 28. – 30. sptembra 2021 tudi v hibridni obliki zaradi aktualnih epidemijskih razmer.

Poleg omenjenega Slovenska znanstvena fondacija (SZF) načrtuje tudi Evropski festival zanosti, ki ga bomo lahko spremljali v času od 9. – 11. novembra prav tako v on-line obliki.

 

Foto: Domen Pal

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *