Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 27.03.22 in Featured, Inštituti, Video

dr. Jan Jona Javoršek, IJS: V Sloveniji nam ne manjka odlične znanosti

dr. Jan Jona Javoršek, IJS: V Sloveniji nam ne manjka odlične znanosti

English

Govor o znanosti in njeno predstavljanje je danes bolj pomembno kot kdaj koli prej. Širša javnost in tudi sama znanstvena skupnost bi se morala oplajati z dosežki znanstvenikov, predvsem tistih, ki so financirani iz javnega denarja. Tako nekako tudi utemeljujejo vprašanje Odprte znanosti, ki je predvsem zadnja leta postala polje številnih razprav, čeprav se o tem govori že kakšnih 20 let. Bolj pa postaja aktualno v času širjenja socialnih omrežij in hitrega razvoja vse bolj številnih znanstvenih dosežkov.

Pred nedavnim se je v okviru SAZU odvijala široka razprava o Odprti znanosti, kjer so udeleženci govorili o izkušnjah, predlogih, priložnostih in pasteh objavljanja znanstvenih člankov  ter oživitev platforme Odprte znanosti v Sloveniji. Odprta znanost ima pomembno, če že ne ključno vlogo pri krepitvi učinka, kakovosti, preglednosti in integritete raziskav in inovacij, ter zbližuje znanost in družbo.

Dr. Jan Jona Javoršek, vodja Centra za mrežno infrastrukturo na Institutu “Jožef Stefan”, (IJS),  je dober poznavalec vprašanj, povezanih z modelom Odprte znanosti. Posveča se namreč digitalni infrastrukturi za znanost in raziskave, zlasti omrežnim storitvam, superračunalištvu v okviru slovenskega konzorcija SLING. Prav tako pa podatkovnim repozitorijem in odprtim znanstvenim podatkom, med drugim v okviru CLARIN.SI, Slovenske skupnosti odprte znanosti in Evropskega odprtega znanstvenega oblaka. V pogovoru nadrobneje pojasni iniciative, ki jih nahajamo s kraticami kot so ERA, EOSC, HPC, OPERAS idr., predvsem pa vprašanje, kdaj in kako naj bi zaživel portal odprte znanosti.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *