Pages Menu
Categories Menu

Posted on 24.10.22 in Svet, Univerze

Dr. Klementina Fon Tacer: Melanomski antigeni na križišču med reprodukcijo, razvojem in rakom

Dr. Klementina Fon Tacer: Melanomski antigeni na križišču med reprodukcijo, razvojem in rakom

Univerza v Ljubljani pripravllja v okviru Svetovne mreže Univerze v Ljubljani  (SMUL) predavanje  Dr. Klementine Fon Tacer: Melanomski antigeni na križišču med reprodukcijo, razvojem in rakom  Predstavitev bo potekala prek spleta v torek, 25. oktobra 2022, ob 14.00.

Prijava na predstavitev

Dr. Klementina Fon Tacer je docentka na Texas Tech University School of Veterinary Medicine. Ukvarja se z odkrivanjem mehanizmov, ki so se razvili za zaščito celic sesalcev pred stresom. Organizmi se morajo namreč neprestano prilagajati na vedno spreminjajoče se okolje. V raziskovalni skupini dr. Fon Tacer želijo raziskati, kako se celice prilagodijo na stres, katere poti so pri tem udeležene in kako so uravnavane, predvsem s tumorskimi antigeni, in nenazadnje, kako njihovo neravnovesje prispeva k nastanku bolezni, ko so rak in razvojne motnje. Za reševanje teh vprašanj njena skupina uporablja multidisciplinarni pristop, ki združuje tehnike klasične molekularne biologije in biokemije z najnovejšimi tehnologijami, kot sta sekveniranje na ravni celic in tehnologija urejanja genoma CRISPR. Raziskovalna vprašanja pa naslovijo s t. i. primerjalnim pristopom, kajti zanimajo jih tako podobnosti kot razlike med različnimi sesalskimi vrstami, da bi prispevali k izboljšanju zdravja tako ljudi kot živali.

Kljub temu, da deluje v tujini, je dr. Fon Tacer ostala povezana s Slovenijo in Univerzo v Ljubljani. Bila je somentorica več magistrskih študentov in doktorandke, sodeluje pri raziskovalnih projektih in od leta 2021 kot glavna urednica vodi Slovenski Veterinarski Zbornik, ki ga izdaja Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani. Je tudi nedavna nagrajenka CPRIT (Teksaškega inštituta za preprečevanje in raziskovanje raka) in ustanovna direktorica Teksaškega centra za primerjalne raziskave raka (TC3R) na Texas Tech University.

Foto: Asef

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *