Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 12.09.19 in Inštituti

Dr. Matjaž Humar: Celični laserji

Dr. Matjaž Humar: Celični laserji

Ob pridobitvi ERC projekta Institut Jožef Stefan pripravlja predstavitveno predavanje dr. Matjaža Humarja »Celični laserji«, ki bo v ponedeljek, 16. septembra 2019 z začetkom ob 13. uri.

Sodelavec Odseka za fiziko trdne snovi Instituta »Jožef Stefan« in vodja Laboratorija za biointegrirano fotoniko  dr. Matjaž Humar je v ospredje znanstvene javnosti stopil že pred štirimi leti, ko je v reviji Nature Photonics objavil članek, ki je nemudoma doživel izreden odziv strokovne in laične javnosti. Matjaž Humar je namreč v času svojega postdoktorskega usposabljanja na Harvardu prvi uspešno v celico vgradil laser in hkrati odkril, da maščobne celice pravzaprav že vsebujejo laserje. Po tem uspehu se je vrnil v Slovenijo in s svojim projektom »Live and Edible Photonics – Živa in užitna fotonika« prepričal, da ima lahko to povsem novo področje raziskav prihodnost tudi pri nas. Kot prvi nagrajenec direktorjevega sklada Instituta »Jožef Stefan« leta 2016 je prejel sredstva, s katerimi je v Ljubljani postavil Laboratorij za biointegrirano fotoniko. V laboratoriju je razvil fotonske komponente, kot so na primer laserji, ki so v celoti sestavljeni iz biokompatibilnih in živih snovi, ki jih bo mogoče zaužiti in vgraditi v človeško telo.

Z laserji se bo dr. Matjaž Humar ukvarjal tudi v projektu, s katerim je pridobil sredstva ERC Starting Grant v višini 1,5 milijona evrov. Cilj projekta z naslovom »Celični laserji – povezovanje optičnih resonanc z biološkimi procesi« je študij interakcij med laserji, vstavljenimi v posamezne celice, in biološkimi procesi v celicah. Projekt »Celični laserji« bo laserje znotraj celic, ki so trenutno le znanstvena zanimivost, dolgoročno spremenil v močno tehniko, ki bo omogočala študij biofizikalnih in biokemijskih procesov znotraj posameznih celic, ki ima aplikacije v raziskavah in medicini.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *