Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 23.04.20 in Featured, Galerije, Inštituti, Video

dr. Miomir Kneževič, Educell: Nad Covid-19 tudi z matičnimi celicami

dr. Miomir Kneževič, Educell: Nad Covid-19 tudi z matičnimi celicami

Za epidemijo Covid-19, ki je dobila svetovne razsežnosti, še ni zdravila ne cepiva (čeprav navajajo  zadnja  poročila, da so s preiskusom vakcine začeli  v Nemčiji in Veliki Britaniji, pripravljajo jo v Švici), je podjetje Educell razvilo lastno tehnologijo, metodo ImmunoArt,  pridobivanja mezenhimskih matičnih celic (MSC), s katerimi bi v zaključni fazi bolnikom, ki se borijo s hudim vnetjem pljuč, blažili posledice in omogočali prebolevnost in izboljšali ozdravitev.

Kot pojasnjuje direktor Educell-a dr. Miomir Kneževič, so  mezenhimske matične celice (angl. Mesenchymal stem cells – MSC)  podskupina matičnih celic, ki jih najdemo v večini odraslih tkiv. Njihova izredno pomemba lastnost je sposobnost uravnavanja delovanja imunskega sistema. Sposobnost utišanja prekomerno aktiviranega imunskega sistema, je tako tudi osnova za zdravljenje hudih respiratornih zapletov pri pacientih okuženih s COVID19. Torej, infuzija s pripravkom iz MSC (celična terapija) bi lahko pomembo zavrla delovanje imunskih celic, ki vodi v nepopravljivo poškodbo pljuč in posledično smrt najhuje prizadetih pacientov.

Iz tkiv strokovnjaki po posebnih postopkih pridobijo posamezne celice, katere se goji/namnožuje v bioreaktorjih v visokotehnološko opremljenih laboratorijih, ki ustrezajo standardom farmacevtske industrije. Celice se nato   pripravi v obliki t.i. celičnega pripravka, ki se običajno aplicira v veno (kot transfuzija krvnih pripravkov; intravenozna aplikacija). MSC delujejo tako, da regenerirajo poškodovana tkiva in da utišanjo prekomerno aktivni imunski sistem.

Educell je del mednarodnega konzorcija (13 partnerjev, 8 držav, 3 kontinenti; z znanji s področja celičnih terapij, razvoja bioreaktorjev in medicinskih pripomočkov, identifikacije in karakterizacije virusov, biofarmacevtske proizvodnje, kritične nege in vodenja kliničnih študij ter regulatornih zadev), ki nima samo raziskovalnih ambicij, pač pa operativno že deluje raziskovalno in klinično povezano. Klinične študije za tovrstne posege so v zaključni fazi priprav. Zdaj  urejajo  zadnjo dokumentacijo s petimi klinikami v Srbiji in dvema klinikama v Italij. Ko smo snemali pogovor z dr. Kneževičem,  so  prvi pacienti v Srbiji in Italiji že prejeli celično  terapijo  Ključna regulatorna avtoriteta je Evropska agencija za zdravila (European Medical Agency; EMA), saj so za vse, ne glede na naglico, potrebni brezhibni postopki in centraliziran postopek  prijave kliničnih študij.

Educell  je konec marca povezal 13 podjetij in univerzitetnih bolnišnic v konzorciju Fight Against Corona! (FAC!). V konzorciju poleg partnerjev iz Indije, Izraela, Nemčije, ZDA in drugi držav sodelujejo tudi slovenski Nacionalni inštitut za biologijo, Univerza v Ljubljani in zanjo Medicinska fakulteta ter Inštitut za mikorbiologijo in imunologijo. V tričlanskem Znanstveno-Raziskovalnem Svetu konzorcija sta poleg akademika prof. dr. Franca Strleta še prof. dr. Primož Rožman, dr. Stephen Minger in prof. dr. Bojana Beović z Infekcijske Klinike UKC v Ljubljani.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *