Pages Menu
Categories Menu

Posted on 5.09.19 in Featured, Galerije, Inštituti, Video

izr. prof. dr. Nejc Hodnik, dobitnik ERC Starting grant 2019, Kemijski inštitut

izr. prof. dr. Nejc Hodnik, dobitnik ERC Starting grant 2019, Kemijski inštitut

Evropski raziskovalni svet, ERC,  (European Research Council) je v objavi rezultatov svojega razpisa za raziskovalce, ki začenjajo samostojno raziskovalno kariero (ERC Starting Grant 2019) izbral tudi izr. prof. dr. Nejca Hodnika s Kemijskega inštituta. Med 3062 obravnavanimi  projekti z vseh znanstvenih področij je bilo izbranih za financiranje zgolj 408, med njimi tudi Hodnikov. Konkurenca je bila letos izjemna, saj so se na razpis prijavili kandidati  iz 51 držav.

Hodnik  je s svojo izjemno znanstveno idejo prepričal panel za fizikalno in analizno kemijo, da je z 1,5 milijona evrov podprl njegov petletni projekt z naslovom “Naproti nanostrukturiranim elektrokatalizatorjem s superiorno stabilnostjo“, (Towards Nanostructured Electrocatalysts with Superior Stability), z akronimom  ‘123STABLE’. Kot razloži Hodnik, je cilj projekta  z novim pristopom izboljšati obstojnost elektrokatalizatorjev, kar je zelo pomembno za prihodnjo elektrifikacijo družbe na osnovi vodikovega gospodarstva. Potrebni viri za te procese so namreč v svetu zelo redki in neenakomerno porazdeljeni. Zato šibka stabilnost katalizatorjev, ki vodi v neučinkovito rabo teh virov, predstavlja oviro za bolj trajnostno naravnano pridobivanje električne energije.

Hodnik z izjemno senzibilnostjo govori o razmerah na planetu in pravi, da imamo časa za reševanje vedno manj. IPCC je namreč lani opozoril, da moramo, če želimo preprečiti segretje ozračja za 1,5 stopinje Celzija, izpuste ogljikovega dioksida zmanjšati za 45 odstotkov do leta 2030,  podnebna matematika pa kaže, da  je leto 2020 zadnji mejnik za politično ukrepanje proti podnebnim spremembam. Obsežno znanje si je dr. Hodnik nabiral na različnih instucijah. Tako je na podlagi individualne prestižne štipendije Marie-Curie (sedaj Marie Skłodowska-Curie), odšel na podoktorsko izobraževanje v Düsseldorf v Nemčijo na Institut Maxa-Plancka, kjer je bil njegov mentor prof. dr. Karl Mayrhofer. Ko se je vrnil v Slovenijo, je začel delovati na Odseku za katalizo in kemijsko inženirstvo Kemijskega inštituta. Pridobil je podoktorski projekt Slovenske raziskovalne agencije (ARRS) in leta 2017 je s štipendijo tri mesece deloval pri vodji ERC projekta v Italiji. Letos pa je bil imenovan za izrednega profesorja na Univerzi v Novi Gorici, kjer deluje pri doktorskem programu Materiali. Gospodarska Zbornica Slovenije mu je podelila zlati certifikat za inovacijo recikliranja pametnih plemenitih kovin, prijavil je tudi patent za recikliranje plemenitih kovin ter sodeloval pri patentu in dveh patentnih prijavah za sintezo elektrokatalizatorjev.

Foto: KI

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *