Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 7.01.21 in Inštituti

Dr. Nejc Hodnik (KI) prejel ERC Proof of Concept Grant 2020

Dr. Nejc Hodnik (KI) prejel ERC Proof of Concept Grant 2020

Slovenski znanstvenik dr. Nejc Hodnik, ki je za raziskave elektrokatalizatorjev leta 2019 prejel prestižni projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za raziskovalce na začetku samostojne raziskovalne poti (ERC Starting Grant), je zdaj uspel pridobiti še ERC projekt za presojo inovacijskega potenciala svojega raziskovalnega projekta (ERC Proof of Concept Grant).

Omenjeni razpis je namenjen financiranju presoje inovacijskega potenciala raziskovalnih projektov. Hodnik bo tako v okviru projekta poimenovanega »StableCat – Assessing the Technical and Business Feasibility of Highly-active and Stable Intermetallic Pt-alloy Catalysts for Application in PEMFCs« lahko naredil prve korake h komercializaciji novega postopka za proizvodnjo boljših in naprednejših katalizatorjev za vodikove gorivne celice.

ERC Proof of Concept (PoC) Grant podeljuje Evropski raziskovalni svet z namenom financiranja začetnih faz prenosa temeljnih znanstvenih odkritij v uporabo. S pomočjo tega projekta, ki ga lahko pridobijo le raziskovalci, ki že imajo ERC raziskovalni projekt, je prenos znanstvenih dognanj v elemente s tržno ali družbeno vrednostjo veliko lažji. Znanstveniki namreč s sredstvi projekta financirajo razvoj, patentno zaščito, analizo trga, povezavo s potencialnimi partnerji in začetne stopnje komercializacije oz. prenosa temeljnih znanstvenih odkritij v širšo uporabo.

Novo pridobljeni projekt »StableCat« temelji na rezultatih tekočega ERC projekta z imenom »123STABLE« za raziskovalce na začetku samostojne raziskovalne poti (ERC Starting Grant), ki ga je Hodnik pridobil že v letu 2019. Ta projekt raziskuje, kako se spreminja atomska struktura nanodelcev elektrokatalizatorjev pri delovanju v nizkotemperaturnih gorivnih celicah in elektrolizerjih. Pridobljeno znanje bo osnova za načrtovanje novih stabilnih struktur nanodelcev katalizatorjev. To bo posledično vodilo k razvoju boljših in naprednejših katalizatorjev, kar predstavlja pomemben doprinos v razvoju vodikove ekonomije. Gre za projekt, ki v najširšem kontekstu sega na področje čiste energije oziroma vodikove ekonomije. Slednja velja za enega od prihodnjih stebrov nizkoogljične družbe, saj je vodik pomemben obnovljiv nosilec energije (energijski vektor), njegove zaloge pa so tako rekoč neomejene.

V lanskem letu je skupina s Kemijskega inštituta ob pomembnem prispevku dr.Matije Gatala vložila patentno prijavo za novo metodo proizvodnje katalizatorjev za vodikove gorivne celice. V projektu načrtujejo nadaljnji razvoj proizvodnje katalizatorja in demonstracijo produkta v realnem okolju vodikove gorivne celice. Ekipa bo prav tako ustanovila odcepljeno podjetje in pričela z razvojem poslovnega načrta, zgodnjo strategijo komercializacije ter zbiranja sredstev za postavitev pilotne proizvodnje. Projekt bo trajal 18 mesecev in v njem bo sodeloval tudi strokovnjak za prenos tehnologij Tomaž Bizjak.

Hodnikov ERC Proof of Concept projekt je tokat edini slovenski projekt, ki je prepričal recenzente Evropskega raziskovalnega sveta. Na tokratni razpis je prispelo 205 vlog in le 55 so jih sprejeli v financiranje. Prijava dr. Nejca Hodnika je bila uvrščena na visoko 9. mesto. Za Kemijski inštitut je sicer to že že drugi ERC Proof of Concept projekt, prvega je lani prejel prof. dr. Roman Jerala. Kemijski inštitut se doslej lahko pohvali tudi že s štirimi raziskovalnimi ERC projekti.

 

Foto: KI

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *