Pages Menu
Categories Menu

Posted on 6.05.23 in Inštituti

dr. Philippe Bouyer: Kvantni senzorji s snovnimi valovi

dr. Philippe Bouyer: Kvantni senzorji s snovnimi valovi

 
Institut Jožef Stefan pripravlja predavanje iz sklopa »Kolokviji na IJS«, ki poteka v okviru Svetovnega kvantnega dneV sredo, 10. maja 2023, ob 13. uri bo predaval dr. Philippe Bouyer (Quantum Delta NL, Univerza v Amsterdamu, Tehniška univerza Eindhoven, Nizozemska).

 V zadnjih desetletjih smo bili priča izjemnemu napredku pri nadzoru gibanja atomov, kar je omogočilo razvoj kvantnih senzorjev, ki ponujajo tako temeljne kot praktične aplikacije. Ti senzorji lahko merijo pospešek, vrtenje in zaznavajo gravitacijske valove z izjemno natančnostjo. Trenutno se uporabljajo za umeritev temeljnih fizikalnih konstant in imajo aplikacije na področjih, kot so navigacija, geofizika in testi splošne teorije relativnosti. Uporabljamo jih na letalih, v ladjah in celo v vesolju. V predavanju bo avtor opisal razvoj kvantnih senzorjev, ki temeljijo na interferometriji snovnih valov. Naslednji izziv je ustvariti kompaktne in mobilne različice, ki bi jih bilo mogoče uporabiti v številnih aplikacijah, vključno s spremljanjem podzemnih vodnih virov, napovedovanjem izbruhov vulkanov in odkrivanjem skritih predmetov. To bi lahko v prihodnjih letih vodilo do revolucije na številnih področjih znanosti in tehnologije.

 Philippe Bouyer je koordinator programa Quantum Sensing Applications v okviru Quantum Delta NL na Nizozemskem, namestnik direktorja Institut dOptique in politehnike v Parizu, Francija, ter soustanovitelj in glavni znanstveni svetovalec francoskega podjetja Muquans (zdaj iXblue), ki je posvečeno kvantnim senzorjem visoke natančnosti.

Foto: wikipedia

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *