Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 12.02.19 in Inštituti

dr. Tom Turk: Dinoflagelati, diatomeje, njihovi toksini in zastrupitve z morsko hrano

dr. Tom Turk: Dinoflagelati, diatomeje, njihovi toksini in zastrupitve z morsko hrano

»Kopičenje toksinov v školjkah in nekaterih drugih vektorskih organizmih je posledica obsežnega cvetenja številnih vrst enoceličnih alg večinoma iz skupin dinoflagelatov in diatomej. Njihove toksine imenujemo tudi fikotoksini. Cvetenjem organizmov, ki proizvajajo fikotoksine, pravimo škodljiva cvetenja alg.

Toksično cvetenje alg, ki marsikje predstavlja ekološki, zdravstveni in tudi ekonomski problem, v Sloveniji pa je ta problematika, kljub občasnemu zapiranju školjčišč ter prepovedi prodaje školjk zaradi cvetenja toksičnega planktona, še vedno dokaj neznana oziroma spregledana. Z globalnim segrevanjem pa tudi z ladijskim transportom z balastnimi vodami se možnosti za širjenje toksičnih mikroalg še povečujejo, zato je verjetno, da se bomo kmalu tudi pri nas morali soočiti s toksikozami, ki jih do zdaj nismo poznali oziroma so bile omejene na druga geografska območja. Stalna ali vsaj občasna prisotnost nekaterih toksičnih vrst dinoflagelatnih in diatomejskih alg v našem morju že nakazuje na to možnost.«

Dr. Tom Turk bo v sredo, 27. februarja ob 14. uri v Biološkem središču v Ljubljani predaval o zastrupitvah z morsko hrano.

Foto: NIB

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *