Pages Menu
Categories Menu

Posted on 13.03.24 in Univerze

Drugi slovenski kongres elektroporacije

Drugi slovenski kongres elektroporacije

Elektroporacija je vsestranska metoda za povečanje prepustnosti celične membrane, uporabna v medicini, biologiji, biotehnologiji, živilski tehnologiji in ekologiji. Zaradi svoje učinkovitosti, varnosti in vsestranskosti velja za metodo prihodnosti, slovenski raziskovalci pa na tem področju dosegajo pomembne rezultate in se uvrščajo v sam vrh. Z namenom povezati strokovnjake, študente in predstavnike podjetij Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) in Onkološki inštitut Ljubljana (OI) organizirata Drugi slovenski kongres elektroporacije, ki bo v petek in soboto, 15. in 16. marca, v Ljubljani.

Z elektroporacijo se v Sloveniji ukvarja veliko število raziskovalcev. Kongres, potekal bo na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko, organizirata prof. dr. Damijan Miklavčič z UL FE, ki je skupaj s kolegi bistveno prispeval k razumevanju samega pojava elektroporacije in njene uporabe, in prof. dr. Gregor Serša z OI. Cilj prihajajočega kongresa je nadaljevanje povezovanja in odpiranje novih priložnosti za vzpostavljanje znanstvenih povezav, s tem pa tudi povečanje ravni ugleda in delovanja v mednarodnem prostoru.

Tesno sodelovanje UL FE oziroma Laboratorija za biokibernetiko in OI je v več kot treh desetletjih obrodilo številne sadove in zagotovilo izjemno prepoznavnost znanstvenih dosežkov tudi v svetovnem merilu. Elektrokemoterapija, genska transfekcija v terapiji raka in prihajajoča katetrska srčna ablacija, so tri klinične aplikacije, kjer so prav slovenski raziskovalci orali ledino in bistveno pripomogli k razvoju teh terapij.

Več na https://kongres2024.elektroporacija.si.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *