Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 9.03.21 in Galerije, Inštituti, Video, Znanstveni dosežki

Ekipa Odseka za inteligentne sisteme instituta »Jožef Stefan« druga na tekmovanju Pandemic Response Challenge

Ekipa Odseka za inteligentne sisteme instituta »Jožef Stefan« druga na tekmovanju Pandemic Response Challenge

Fundacija XPRIZE, vodilna na svetu pri oblikovanju in izvedbi spodbudnih tekmovanj za reševanje velikih izzivov človeštva, je v sodelovanju z enim vodilnih svetovnih podjetij za tehnološke in profesionalne storitve Cognizant, danes objavila zmagovalce izziva z imenom »$500K Pandemic Response Challenge«. Nagrado v višini pol milijona ameriških dolarjev sta si razdelili prvo- in drugouvrščena ekipa, španska VALENCIA IA4COVID19 in ekipa JSI vs COVID Odseka za inteligentne sisteme Instituta »Jožef Stefan«.

V Los Angelesu je fundacija XPRIZE v sodelovanju s Cognizantom novembra lani organizirala mednarodno tekmovanje »$500K Pandemic Response Challenge«, katerega cilj je izkoristiti moč podatkov in umetne inteligence v boju proti pandemiji. Hkrati organizatorji upajo, da bo tekmovanje pospešilo uporabo umetne inteligence tudi pri reševanju drugih izzivov človeštva. Ker Odsek za inteligentne sisteme že od začetka pandemije raziskuje vplive različnih dejavnikov na njeno širjenje, se je odločil udeležiti tekmovanja.

Več kot sto sodelujočih ekip s celega sveta je moralo zgraditi računalniške modele, ki predvidevajo prenos okužb v lokalnem okolju in na podlagi tega predlagajo ukrepe za preprečevanje in zmanjšanje tako zdravstvenih kot tudi gospodarskih posledic epidemije. Ekipe so imele dostop do temeljnih modelov ekipe Cognizant’s Evolutionary AI™ in podatke o pandemiji z univerze v Oxfordu.

V prvi fazi tekmovanja, ki se je končala januarja, so se ekipe osredotočile na analizo obstoječih podatkov in strategij boja proti pandemiji v različnih državah. Cilj je bil razviti in ovrednotiti napovedne modele za razvoj pandemije. V drugo fazo tekmovanja, ki se je končala februarja, se je uvrstilo 48 ekip iz 17 držav. V tej fazi so se ekipe osredotočale na razvoj metod za izbiro ukrepov za zajezitev pandemije, ki bodo omogočili postopno odpiranje gospodarstva. Modeli so želeli doseči zmanjšanje števila okužb, vendar pri tem upoštevati stroške in obremenitve za družbo, ki jih posamezni ukrepi prinesejo.

Dr. Mitja Luštrek, vodja ekipe IJS vs COVID: »V prvi fazi smo s precej truda izdelali rešitev, ki je bila na interni lestvici nekaj časa celo na prvem mestu. To nas je motiviralo v drugi fazi, ki je bila pri ocenjevanju najbolj pomembna.« Po Luštrekovih besedah so uporabili metode večkriterijske optimizacije, ki jih razvijajo na odseku. Izdelali so tudi orodje za vizualizacijo programov protiukrepov in njihovih učinkov.

Poleg dveh ekip, ki sta si razdelili glavno nagrado, je še osem ekip prejelo posebna priznanja in simbolične nagrade. Nagrado so prejele ekipe: metis2020 (Los Angeles, Calif., US), mvsm (Berlin, Germany), CoronaSurveys (Madrid, Spain), Nixtamal AI (Mexico City, Mexico), Shanvi (San Diego, Calif., US), Kangaroos (Ultimo, Australia), ADVANCE4COVID (Rochester, NY, US) in Nebraska team (Omaha, Neb., US). Rešitve, ki so jih ekipe razvile, bodo zdaj lahko pomagale oblikovalcem zdravstvenih politik ter odločevalcem, zdravstvenim organizacijam in voditeljem podjetij.

Predstavitev ekipe Instituta »Jožef Stefan« in rešitve: https://www.youtube.com/watch?v=RPFwY4Z_lnU

 

Foto: IJS

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *