Pages Menu
Categories Menu

Posted on 27.07.22 in Featured, Inštituti, Svet, Video, Znanstveni dosežki

Epski lov za Higgsovim bozonom

Epski lov za Higgsovim bozonom

CERN, Evropski center za jedrske raziskave v bližini Ženeve,  je dom največjega pospeševalnika delcev na svetu, velikega hadronskega trkalnika (LHC).  Gre za  velikansko napravo  v 27 kilometrov dolgem obroču, vkopanem v zemljo. Proizvaja žarke protonov, ki se sproščajo v nasprotnih smereh. Ko protoni dosežejo hitrost blizu svetlobne in velikanske energije, trčijo drug ob drugega. Znanstveniki analizirajo zapise trkov in na ta način lahko preučujejo najmanjše delce, ki sestavljajo makroskopski svet, kot ga poznamo.

Veliki hadronski trkalnik so zagnali leta 2008. Štiri leta kasneje, 4. julija 2012, pa so znanstveniki objavili največje odkritje doslej z njegovo pomočjo.  To je bila potrditev obstoja  bozona- do takrat zgolj hipotetičnega delca. Poimenovali so ga  Higgsov bozon po  Petru Higgsu, ki je že leta 1964 prišel na idejo o obstoju manjkajočega delca standardnega modela. Higgsov bozon je pomemben sestavni del standardnega modela, nekakšnega atlasa osnovnih delcev, iz katerih je sestavljena snov.  Odkritje je bilo na koncu okronano z Nobelovo nagrado. Od ideje do odkritja pa je trajalo skoraj 50 let.

Od takrat so veliki hadronski trkalnik dvakrat zaprli. Prvič so napravo izboljšali med letoma 2013 in 2015, drugič od leta 2018 do aprila 2022. V obeh primerih so trkalnik poleg vzdrževalnih del nadgradili tako, da so protonski žarki, ki se sproščajo v notranjosti, lahko dobili še višje energije . Nov zagon bo omogočil iskanje še neznanega pri Higgsovem bozonu. Se dozdajšnje raziskave in spoznanja popolnoma ujemajo s teorijo? Bodo fiziki zdaj s še močnejšimi trki bolj odprli okno v vesolje in prišli bliže neznanki iz česa je?

Del teh pomembnih raziskav in dogajanja so  tudi raziskovalci iz Slovenije z Instituta Jožef Stefan, med njimi prof. dr. Marko Mikuž kot vodja slovenskih raziskovalcev in doc. dr. Miha Nemevšek.  Z njima bomo odstirali pogled v raziskovalno polje, ocenjevali pomen odkritja, se ozirali v še nepojasnjene lastnosti Higgsovega bozona in razložili prihajajoče obdobje nove fizike.

Povezava do standardnega modela  na Wikipedii in aplikacije v AppStoru.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *